Cara Meningkatkan Rasa Kekitaan dan Kesejahteraan - Page 2 of 4 - Glam Malaysia

Cara Meningkatkan Rasa Kekitaan dan Kesejahteraan

Penasihat Kesihatan & Kesejahteraan di Chiva-Som dan Zulal Wellness Resort, berkongsi cara perhubungan menggalakkan kesihatan dan mengekalkan perhubungan walaupun dalam talian!

Penasihat kesihatan & Kesejahteraan di Chiva-som dan Zulal Wellness Resort berkongsikan kebaikan bersosial dan bagaimana untuk kekal connected semasa Covid-19 dan jarak jauh. Manusia adalah makhluk sosial secara semula jadi. Hubungan sosial nampaknya memainkan peranan penting dalam menjalani kehidupan yang lebih lama dan lebih sihat. Setiap orang yang kita berinteraksi adalah ahli rangkaian sosial kita. Namun mencari masa untuk membina, meningkatkan dan mengekalkan hubungan sosial nampaknya semakin sukar, dengan tekanan di tempat kerja, di rumah, dan kini disebabkan oleh COVID-19.

2 of 4
Use your ← → (arrow) keys to browse

Mulakan dengan diri sendiri untuk mewujudkan hubungan sosial. Apakah minat anda? Apakah jenis personaliti yang anda mempunyai pertalian semula jadi? Luangkan masa untuk menjadi sukarelawan atau menyertai kelab, mengikuti kelas baharu, bercakap dengan jiran. Hadiri acara sosial atau libatkan diri dalam hobi yang anda gemari.  Matikan komputer anda dan keluar minum kopi dengan rakan secara bersemuka.

Walaupun anda seorang introvert, anda masih boleh berasa berhubung dengan orang lain. Contohnya, anda boleh mencuba meditasi, mengamalkan belas kasihan, atau bermain dengan haiwan. Melakukan perbuatan baik terhadap orang lain telah terbukti meningkatkan rasa perhubungan kita dengan orang yang tidak dikenali.

CARA-CARA UNTUK KEKAL BERHUBUNG SEMASA COVID-19 DAN JARAK SOSIAL

Sejak beberapa tahun kebelakangan ini, COVID-19 telah menjadikan tingkah laku luar biasa sebagai “normal baharu” kami. Malah dalam keluarga, orang ramai telah dinasihatkan untuk mematuhi norma penjarakan sosial. Adalah penting bahawa kita tidak terputus sepenuhnya antara satu sama lain. Malah, adalah lebih penting daripada sebelumnya untuk berkumpul secara maya.

Pertimbangkan untuk menjadualkan persidangan video biasa dengan keluarga dan rakan menggunakan alat sembang video seperti Zoom. Cuba yoga maya atau senaman lain.