Cara Meningkatkan Rasa Kekitaan dan Kesejahteraan - Page 3 of 4 - Glam Malaysia

Cara Meningkatkan Rasa Kekitaan dan Kesejahteraan

Penasihat Kesihatan & Kesejahteraan di Chiva-Som dan Zulal Wellness Resort, berkongsi cara perhubungan menggalakkan kesihatan dan mengekalkan perhubungan walaupun dalam talian!

Penasihat kesihatan & Kesejahteraan di Chiva-som dan Zulal Wellness Resort berkongsikan kebaikan bersosial dan bagaimana untuk kekal connected semasa Covid-19 dan jarak jauh. Manusia adalah makhluk sosial secara semula jadi. Hubungan sosial nampaknya memainkan peranan penting dalam menjalani kehidupan yang lebih lama dan lebih sihat. Setiap orang yang kita berinteraksi adalah ahli rangkaian sosial kita. Namun mencari masa untuk membina, meningkatkan dan mengekalkan hubungan sosial nampaknya semakin sukar, dengan tekanan di tempat kerja, di rumah, dan kini disebabkan oleh COVID-19.

3 of 4
Use your ← → (arrow) keys to browse

MENCARI MASA UNTUK CONNECTION  

JOELLE Alkhoury, pakar keluarga & kanak-kanak di Zulal Wellness Resort oleh Chiva-Som berkongsikan keseimbangan antara masa kerja, masa keluarga dan masa dengan diri sendiri. Khususnya, melukis garis antara kehidupan kerja dan kehidupan rumah menjadi semakin mencabar dengan kemunculan telefon pintar, bekerja merentasi zon waktu.

Pembahagian masa dan tenaga anda adalah penting. Melaraskan keutamaan anda untuk mencari keseimbangan akan meningkatkan motivasi, tumpuan, penglibatan dan produktiviti anda di tempat kerja, serta membantu anda mengekalkan kepuasan dalam kehidupan peribadi anda.

Faedah kesihatan termasuk tahap tekanan dan ketidakhadiran yang lebih rendah, dan perasaan kesejahteraan umum. Sebaliknya, kekurangan keseimbangan dalam kehidupan boleh menyebabkan cepat marah, cepat marah, keletihan, kurang tidur dan imuniti yang lebih rendah.

LANGKAH PRAKTIS UNTUK BERTUKAR DARIPADA MOD KERJA KEPADA MOD SOSIAL

  • Amalkan aktiviti rutin selepas bekerja yang membolehkan anda memisahkan antara kerja dan rumah, contohnya membaca buku atau mendengar podcast.
  • Apabila anda pulang ke rumah, cuba bersenam, sama ada bersendirian atau bersama ahli keluarga. Senaman membantu anda melepaskan tekanan pada hari itu. Di samping itu, mengamalkan kesedaran beberapa kali seminggu adalah cara untuk melepaskan tekanan mental.
  • Masukkan aktiviti asas ke dalam jadual anda, seperti berjalan tanpa alas kaki di taman atau berlatih yoga. Ini akan membawa perhatian anda kembali kepada masa kini tanpa bekerja.
  • Jika anda mempunyai ahli keluarga yang tinggal di luar negara, cuba jadualkan masa tetap untuk panggilan terus berhubung. Ini akan membantu anda meninggalkan kerja anda dan memberi tumpuan kepada keluarga anda.