5 Aktres Yang Pernah (Dan Bakal) Melakonkan Watak Diana, Princess of Wales - Glam Malaysia

5 Aktres Yang Pernah (Dan Bakal) Melakonkan Watak Diana, Princess of Wales

1 of 5
Use your ← → (arrow) keys to browse

Dari Naomi Watts kepada Kristen Stewart, lima aktres ini pernah dan bakal menggalaskan tanggungjawab besar melakonkan watak ikonik Princess of Wales, Puteri Diana.

Walaupun kematiannya sudah hampir mencecah 25 tahun, Puteri Diana terus diingati dan disayangi sehingga hari ini. People’s Princess dan ikon kemanusiaan itu juga sering dijadikan inspirasi buat penerbit filem dan drama televisyen dalam memberikan penghormatan mereka. Dengan tekanan media dan juga ekspektasi daripada penonton, melakonkan watak ikonik Princess of Wales ini bukanlah mudah. Beberapa aktres telah berjaya memegang watak tersebut, dan ada juga yang menerima kritikan.

(Photo by Tim Graham Photo Library via Getty Images)

Berikut adalah 5 aktres yang pernah dan akan melakonkan watak Puteri Diana di dalam filem dan siri televisyen:

1. Naomi Watts – Diana (2013)

(Photo by Reg Lancaster/Express/Getty Images) (Photo by Neil Mockford/FilmMagic)

Aktres kelahiran Kent, England ini adalah nama paling besar yang pernah melakonkan watak Lady Di di layar perak. Berdasarkan buku Diana: Her last Love tulisan Kate Snell, filem ‘Diana’ yang mula ditayangkan pada 2013 ini memfokuskan kepada kehidupannya dalam dua tahun terakhir, serta hubungan romantik bersama seorang pakar bedah Pakistan bernama Hasnat Ahmad Khan. Walaupun dengan bakat dan iras rupanya seakan Puteri Diana, filem ini menerima kritikan yang teruk dan lantas tidak berjaya untuk menarik penonton di pawagam.

(Photo by Tim Graham Photo Library via Getty Images) (Photo by Neil Mockford/FilmMagic)

Baca lebih lanjut: Rihanna Kini Bergelar Billionaire