Diet Pelik Amalan 4 Atlet Selebriti Terkenal Dunia - Page 3 of 4 - Glam Malaysia
Diet Pelik Amalan 4 Atlet Selebriti Terkenal Dunia

Diet Pelik Amalan 4 Atlet Selebriti Terkenal Dunia

Apabila tubuh menjadi mata pencarian, seperti kebanyakan atlet sukan, sudah semestinya anda ingin mengubah suai elemen diet untuk mencapai prestasi terbaik.

Bagaimanapun bagi sesetengah orang, mengikuti pemakanan seimbang sahaja tidak mencukupi. Atlet selebriti ini membuat keputusan mencuba diet ekstrem dan pelik, yang kebiasaannya tidak disarankan oleh pakar kesihatan.

Lihat siapakah atlet yang dimaksudkan dan apakah diet pelik yang menjadi amalan mereka selama ini.

3 of 4
Use your ← → (arrow) keys to browse

3. Tom Brady tidak mengambil sayuran nightshade dan minum banyak air setiap hari untuk mengelak selaran matahari.

Legenda NFL ini juga mencipta satu pelan diet unik yang dipanggil TB12 dan menulis buku mengenainya, The TB12 Method: How to Achieve a Lifetime of Sustained Peak Performance. Sebagai sebahagian daripada pelan 12 langkah untuk kekalkan tubuh dalam keadaan terbaik, Tom Brady mengelakkan nightshade – kumpulan sayur-sayuran termasuk terung dan tomato – kerana ia menyebabkan keradangan dan meningkatkan pH badannya.

atlet selebriti

Foto: Instagram

Bagaimanapun kajian menunjukkan makan atau menjauhi makanan tertentu tidak boleh mengubah pH badan seperti yang didakwa. Selain itu, sayur-sayuran seperti terung dan tomato kaya dengan serat (terung) serta vitamin A dan C (tomato). Vitamin A dan C diketahui membantu mengurangkan keradangan, bertentangan dengan apa yang disarankan oleh diet TB12.

Tom Brady juga pernah mendedahkan kepada Sports Illustrated bahawa dia minum beberapa liter air setiap hari untuk melindungi kulit daripada ‘dibakar’ sang mentari. Bagaimanapun tiada bukti saintifik yang menunjukkan pengambilan air yang banyak boleh menghalang selaran matahari.

See also
Julia Roberts Dedah Pertaliannya Dengan Martin Luther King Jr.