Kenyataan Politik Semasa Minggu Fesyen New York

Industri-industri besar mula menyuarakan pendapat mereka mengenai beberapa polisi yang sudah ataupun akan diimplementasikan oleh Trump dan barisan kabinetnya. Ini termasuklah dunia fesyen.

 

Nama-nama besar dalam industri fesyen juga mula menyuarakan pendapat mereka dari mula lagi akan tetapi suara mereka dilihat seperti tidak cukup kuat oleh khalayak umum.

 

Seakan menyahut cabaran, pereka-pereka fesyen mengambil peluang bersempena Minggu Fesyen New York untuk mempamerkan pendirian mereka terhadap pemerintahan Presiden Trump.

 

Walaupun ini bukanlah perkara luar biasa untuk pereka-pereka menggunakan pentas peragaan mereka untuk membuat kenyataan mengenai sesuatu perkara (ingat kembali t-shirt “We Should All Be Feminists” Maria Chiuri).

 

Kali ini dengan kerjasama CFDA bersama pereka-pereka yang ada untuk Minggu Fesyen New York akan memberikan pin merah jambu kepada mereka yang hadir untuk menunjukkan sokongan mereka kepada Planned Parenthood.

3 of 9

Christian Siriano

Christian Siriano RTW F/W 2017

Dalam kalangan gaun-gaun anggun dalam koleksi luruh/sejuk oleh Christian, pereka tersebut menyelitkan sepasang kemeja-t dengan ayat “People Are People” yang menerima tepukan gemuruh oleh penonton. Christian juga menampilkan model-model yang terdiri daripada pelbagai bentuk badan dan bangsa untuk menunjukkan kepelbagaian yang tidak diinginkan oleh pentadbiran Trump.

POST A COMMENT