Barisan Selebriti Tersohor Yang Menyokong Kelestarian Alam Sekitar - Page 3 of 5 - Glam Malaysia
Barisan Selebriti Tersohor Yang Menyokong Kelestarian Alam Sekitar

Barisan Selebriti Tersohor Yang Menyokong Kelestarian Alam Sekitar

Dunia hari ini berdepan pelbagai cabaran yang berpunca daripada krisis iklim, pencemaran plastik, penebangan hutan dan sebagainya. Demi generasi akan datang, usaha lebih diperlukan untuk memelihara, memulihara dan melindungi alam sekitar yang semakin dihimpit bencana dan kemerosotan dek kerakusan manusia.

Seperti yang dikongsi aktivis muda, Greta Thunberg pada 2021: “Apabila seseorang mula melakukan sesuatu perkara yang mempunyai efek snowball, ia akan membuka minda orang sekeliling dan bercambah dari semasa ke semasa.” Dan semestinya jika ‘seseorang’ itu berstatus selebriti, efek snowball akan menjadi lebih berkesan.

Glam senaraikan barisan selebriti Hollywood yang komited menyokong budaya memampanan alam sekitar menggunakan pengaruh mereka.

3 of 5
Use your ← → (arrow) keys to browse

Julia Roberts

Menyokong kelestarian alam sekitar sejak hampir dua dekad lalu, Julia Roberts membina rumah mesra alam di Malibu menggunakan bahan ekologi dan kitar semula serta kayu dari hutan yang diuruskan secara mampan. Dia juga sentiasa membawa cawan guna semula apabila ke mana-mana dan hanya menggunakan lampin mesra alam buat anak-anaknya sewaktu mereka bergelar bayi. Julia berkata anak-anaknya adalah sebab utama dia menyedari bahawa dia perlu melakukan lebih banyak lagi untuk memelihara Bumi.

Foto: Getty Images