Barisan Selebriti Tersohor Yang Menyokong Kelestarian Alam Sekitar - Page 2 of 5 - Glam Malaysia
Barisan Selebriti Tersohor Yang Menyokong Kelestarian Alam Sekitar

Barisan Selebriti Tersohor Yang Menyokong Kelestarian Alam Sekitar

Dunia hari ini berdepan pelbagai cabaran yang berpunca daripada krisis iklim, pencemaran plastik, penebangan hutan dan sebagainya. Demi generasi akan datang, usaha lebih diperlukan untuk memelihara, memulihara dan melindungi alam sekitar yang semakin dihimpit bencana dan kemerosotan dek kerakusan manusia.

Seperti yang dikongsi aktivis muda, Greta Thunberg pada 2021: “Apabila seseorang mula melakukan sesuatu perkara yang mempunyai efek snowball, ia akan membuka minda orang sekeliling dan bercambah dari semasa ke semasa.” Dan semestinya jika ‘seseorang’ itu berstatus selebriti, efek snowball akan menjadi lebih berkesan.

Glam senaraikan barisan selebriti Hollywood yang komited menyokong budaya memampanan alam sekitar menggunakan pengaruh mereka.

2 of 5
Use your ← → (arrow) keys to browse

Gisele Bundchen

Supermodel Gisele Bundchen dinamakan sebagai Duta Muhibah Global PBB pada 2009 dan memanfaatkan pengaruhnya dengan menyebarkan kesedaran mengenai kemampanan dan pemuliharaan alam sekitar. “Kerosakan yang kita lakukan terhadap memberi kesan buruk kepada kita semua. Ia adalah isu global yang perlu ditangani dengan tindakan global,” katanya. Sempena ulang tahun kelahirannya ke-40 tiga tahun lalu, dia menanam 40,000 batang pokok yang meningkat kepada 250,000 atas sokongan peminatnya.

alam sekitar

Foto: Getty Images