Sejarah Hitam Tiga Permata Milik Monarki Britain - Page 3 of 3 - Glam Malaysia
Sejarah Hitam Tiga Permata Milik Monarki Britain

Sejarah Hitam Tiga Permata Milik Monarki Britain

Istiadat pertabalan yang berlangsung 6 Mei lalu menyaksikan Raja Charles III dan Permaisuri Camilla menggayakan beberapa mahkota permata Diraja.

Walaupun perhiasan kebesaran Diraja itu amat mempesona, beberapa permata mewah yang menghiasi mahkota tersebut mewakili sejarah hitam imperialisme Empayar British. Kini, monarki yang baru ditabal menjadi Raja berdepan desakan untuk menghantar pulang ‘khazanah’ itu kepada negara asal.

Menjelang pertabalan Raja Charles, Istana Buckingham memberi jaminan bahawa Permaisuri Camilla tidak akan memakai berlian Koh-i-noor penuh kontroversi pada hari bersejarah itu. Sebaliknya dia menggayakan berlian Cullinan, koleksi permata yang dikaitkan dengan sejarah kolonial Britain di Afrika Selatan. Tidak lupa juga sebentuk lagi permata kontroversi, berlian Lahore. Buat kebanyakan orang yang negaranya pernah dijajah Britain, berlian-berlian ini termasuk mahkota permata Diraja adalah peringatan kepada eksploitasi sejarah yang menyakitkan.

Ayuh selami sejarah hitam di sebalik mahkota permata Diraja Britain.

3 of 3
Use your ← → (arrow) keys to browse

Berlian Cullinan

Berlian yang dilombong di Pretoria, Afrika Selatan pada 1905 ini adalah permata terbesar yang pernah ditemui dalam sejarah. Dinamakan sempena pembesar perlombongan Afrika Selatan Thomas Cullinan, ia dihadiahkan kepada Raja Edward VII pada 1907 semasa Afrika Selatan masih di bawah jajahan British. Berlian yang juga dikenali sebagai Bintang Afrika itu pada asalnya seberat 3,025 karat. Ia kemudiannya dipotong menjadi sembilan bahagian. Potongan terbesar Cullinan diletakkan pada tongkat kerajaan manakala kedua terbesar disemat pada mahkota Raja Charles. Mahkota Permaisuri Camilla mengandungi tiga batu daripada berlian Cullinan yang pernah dipakai oleh Ratu Elizabeth sebagai kerongsang. Rakyat Afrika Selatan menggesa agar berlian itu dipulangkan kerana ia dijarah ketika British melakukan penindasan ke atas negara mereka.

mahkota permata

Foto: AP

 

Foto: Getty Images

Baca: 10 Berlian Paling Mahal Di Dunia