All New S Pen

All New S Pen

Tahun ini, Samsung meraih sambutan yang sungguh luar biasa. Masakan tidak, bukan satu tetapi dua telefon pintar dilancarkan serentak untuk varian Galaxy Note 10. Hadir dengan model skrin berukuran 6.3 inci manakala Galaxy Note 10 Plus pula dengan paparan 6.8-inci yang lebih besar. GLAM juga tidak melepaskan peluang untuk meneliti ciri-ciri istimewa peranti pintar ini.

Penambahbaikan S Pen Stylus

S Pen model sebelum ini hadir dengan rekaan dwi-warna pada kali ini S Pen kembali dengan satu warna yang tampak lebih moden dan simple. S Pen juga diubah suai untuk membolehkan pengguna menulis dengan lebih selesa berdasarkan rekannya yang lebih pendek. S Pen keluaran Note 10 dan Note 10+  masih lagi mempunyai jangka hayat bateri yang baik dengan ketahanan bateri selama lebih 10 jam untuk satu pengecasan penuh. Sangat sesuai untuk anda yang kerap menulis sambil menggunakan gesture yang tersedia. S Pen diperluaskan lagi di mana anda mampu mengawal S Pen dengan jarak sehingga 10 meter.

Melalui fungsi gesture yang diperkenalkan, anda boleh menggunakan S Pen untuk mengambil gambar dengan menekan butang pada S Pen, zoom gambar pada jarak yang dimahukan serta mengubah kepada kamera belakang. Bukan itu sahaja, anda juga berpeluang mengubah lagu serta memilih video yang ingin ditonton di YouTube dengan hanya menggunakan S Pen sebagai remote. Edit gambar anda dengan gaya tersendiri terus melalui S Pen yang tersedia pada Note 10 dan Note 10+. Buat anda yang gemar dengan Insta Stories, anda boleh merakam gambar sambil melukis apa yang diinginkan dalam video yang ditampilkan. Fungsi ini adalah keistimewaan eksklusif buat anda yang gemar bermain Instagram dan Snapchat.

https://youtu.be/uRzEhLm3-hc

Reka Bentuk dan Saiz

Nota 10 dan Nota 10 Plus menampilkan imej secara estetika. Kedua-duanya dilengkapi dengan kaca Gorilla 6 dengan bingkai logam; kamera hadapan Infinity-O, dan tanpa hos untuk kali pertama dalam sejarah Note. Perbezaannya kedua-dua peranti ini adalah saiz. Note 10 dengan skrin 6.3 inci inci sebenarnya boleh dikatakan agak besar jika dibandingkan dengan Note 10 Plus. Atas sebab itu, Note 10 Plus lebih berat, dengan berat sekitar satu auns lebih daripada versi biasa. Stylus S Pen untuk kedua-dua model ini adalah sama.

Paparan

Sebagai tambahan pada kontra saiz, paparan pada kedua-dua model ini agak nipis. Walaupun masing-masing menggunakan teknologi AMOLED Samsung Dynamic, panel Note 10 Plus mempunyai resolusi yang lebih tinggi untuk merangkumi setengah inci tambahan. Note 10 Plus 6.8 inci mempunyai panel Quad-HD + – atau 1440p – manakala skrin Note 10 inci 6.3 inci pula 1080p, Full-HD+ variety. Jika diteliti dari segi ketumpatan, skrin Note 10 Plus memuat 498 piksel untuk setiap inci persegi, manakala skrin Note 10  pada  401. Itu perbezaan hampir 100 piksel per inci, yang diterjemahkan kepada teks yang lebih fokus dan grafik pada Note 10 Plus, sukar untuk dibezakan dengan mata kasar. Kedua-dua model disokong dengan warna HDR10 +, jadi anda tidak boleh mengharapkan imej yang lebih mewah pada Note 10 Plus. Dalam mod natural, Note 10 menangkap 125.1 peratus daripada spektrum warna sRGB berbanding 124.6 peratus pada Nota 10 Plus. Kedua-dua model Note menunjukan kejelasan sama dengan Note 10 mendaftar pada 674 nit pada meter cahaya ke Note 10 Plus 686 nit.

 

Kamera dan Video

Galaxy Note+ menggunakan tetapan tiga lensa bagi kamera utamanya iaitu 12 megapiksel (MP) lensa lebar + 16MP lensa sudut ultra lebar + 12MP serta keupayaan 3D TOF untuk melakukan imbasan tiga dimensi. Lebih menarik, Samsung telah menggandakan  menambah mod video baru, seperti Live Focus untuk video dan AR Doodle, yang membolehkan anda melukis pada objek anda dalam bentuk  video. Walaupun kebanyakan orang mungkin akan menggunakan video Live Focus untuk mengaburkan latar belakang, kedua-dua telefon juga menawarkan ciri warna tempat, membolehkan anda mengekalkan subjek yang dirakam sambil menjadikan persekitarannya hitam dan putih.

 

 

 

POST A COMMENT