Atasi Mood Swings Ketika Hamil

Atasi Mood Swings Ketika Hamil

mood swingsGambar: Ingimage

 
Why have I been so moody lately? Sama ada sedar atau tidak, simptom emosi roller coaster ini layak mengambil perhatian bakal ibu yang sedang hamil. Ketahui cara mengatasi isu ini sebelum ia mula mengundang nasib buruk atau memakan diri.
 
Bagaimana menguruskan perubahan mood?
Cuba motivasi diri bahawa pergolakan emosi adalah satu perkara biasa. Kesedaran ini bisa memupuk diri dan membantu menjaga kestabilan emosi yang sedang bergelora.
 
Take It Easy
Tahan keinginan dari melakukan perkara yang tidak penting sebelum kehadiran bayi anda. Pastikan perkara teratas di dalam to-do-list didahulukan. Memanjakan diri adalah perkara paling penting dalam menjaga kesihatan bayi anda.
 
Habiskan Masa Terluang Bersama Pasangan
Beri klu tentang emosi yang dialami bersama pasangan dari membiarkan emosi meledak secara peribadi. Pastikan anda menghabiskan banyak masa bersama-sama dan memupuk hubungan bersama. Sokongan pasangan adalah penting untuk anda sekarang dan selepas bayi dilahirkan.
 
Lakukan Sesuatu Untuk Emosi Yang Baik
Mungkin menghabiskan masa bersama yang tersayang atau lakukan sesuatu yang disukai. Contohnya pergi ke salun, rehat, shopping, ke spa untuk mendapatkan urutan pranatal atau menonton wayang bersama rakan.
 
Lontarkan Emosi Anda
Utarakan kebimbangan anda tentang masa depan kepada rakan karib yang memahami. Letakkan kebimbangan anda agar mereka dapat membantu menghilangkan kegelisahan juga mencari jalan penyelesaian bersama.
 
Menguruskan Tekanan
Daripada membiarkan kekecewaan terkumpul, cari solusi agar tekanan dapat dikurangkan. Dapatkan tidur yang cukup, makan dengan baik, bersenam, dan berseronok. Mengenal pasti punca tekanan dalam hidup dan mengubah selagi boleh. Cuba mengambil kelas yoga kehamilan atau meditasi atau teknik relaksasi lain, atau berunding dengan kaunselor.
 
 

See also
Ibu Bapa Pendorong Utama Anak