Alena Murang Cipta Sejarah, Menang 2 Anugerah Di United Kingdom - Glam Malaysia

Alena Murang Cipta Sejarah, Menang 2 Anugerah Di United Kingdom

Penyanyi dan pemuzik sape berbakat, Alena Murang telah memenangi dua anugerah untuk muzik video ‘Warrior Spirit’ di International Music Video Awards di United Kingdom.

Alena Murang terus mengharumkan nama negara di persada muzik antarabangsa. Penyanyi pop etnik dan pemuzik sape berbakat itu telah mencipta sejarah dengan memenangi dua anugerah untuk muzik video ‘Warrior Spirit’ di International Music Video Awards yang berlangsung di Britain, United Kingdom. Lebih istimewa, video muzik ‘Warrior Spirit’ ini diarahkan oleh sepupunya sendiri, Sarah Lois Dorai.

Penyanyi dan pemain alat muzik sape tradisi Dayak dari Bumi Kenyalang itu telah menerima dua anuegarah iaitu Video Muzik Asia Dan Pasifik Terbaik serta Anugerah Khas Untuk Kostum Terbaik. Muzik video dirakamkan dalam memberikan penghormatan kepada semangat keluarga nenek moyang Alena dan menceritakan tentang pahlawan yang sedang melihat kabus ketika bertarung pada awal pagi. ‘Warrior Spirit’ turut terpilih untuk New York International Film Awards dan Los Angeles Film Awards 2021.

Alena Murang yang dilahirkan di Sarawak telah menerbitkan album terbaharunya yang berjudul ‘Sky Songs’ pada awal tahun ini. Album ini menampilkan lapan buah lagu dalam Bahasa Inggeris, Kelabit, Kenyah serta dua lagu instrumental. ‘Sky Songs’ juga mendapat sokongan daripada Kementerian Komunikasi Dan Multimedia Malaysia dan juga Dayak Cultural Foundation.

GLAM Jan-Feb 2021

Pemuzik kebudayaan negeri Sarawak ini giat untuk mengembalikan serta memartabatkan muzik etnik ke pentas antarabangsa. Dia turut merakamkan beberapa lagu dalam bahasa yang sudah jarang digunakan lagi di Sawarak seperti Kenyah dan Kelabit. Dia aktif mempromosi muzik dan budaya Borneo yang kian pupus di festival muzik dan filem di seluruh dunia.

Video muzik ‘Warrior Spirit’ boleh disaksikan di sini.

See also
10 Cincin Pertunangan Diraja Paling Ikonik

Foto: GLAM Jan/Feb 2021 & Instagram

Baca lebih lanjut: Buku Fashion Eye Meraikan Kembara Louis Vuitton