Alami Pengalaman Minum Petang Mewah Ala Peranakan - Glam Malaysia

Alami Pengalaman Minum Petang Mewah Ala Peranakan

Lady Yi’s Tea House kini di Four Points by Sheraton Kuala Lumpur, Chinatown.

Minum petang sudah menjadi tradisi, bukan sahaja makanan British untuk bersantai sambil menikmati hidangan teh petang, sandwic, scone dan kek. Sajian yang dihidangkan sekitar jam 4 petang ini amat bergaya pada awal abad ke-19 terima kasih kepada Anna, Duchess of Bedford,bukan bertujuan untuk menggantikan makan malam tetapi sebaliknya untuk mengisi jurang yang panjang antara makan tengah hari dan makan malam. Gaya hidup  telah berubah sejak zaman itu dan minum petang kini menjadi satu hidangan lebih stail bilamana ia punya pengikutnya tersendiri.

Dengan kejayaan Jann dan Quan’s Kitchen, the stylish and boutique-style Four Points by Sheraton Kuala Lumpur, Chinatown bersedia untuk membuka lokasi ketiga Lady Yi’s Tea House bersebelahan Lobi Hotel di Aras 7. Di sinilah tempat persembunyian yang intim dan tenang dari hiruk-pikuk Kuala Lumpur dengan pemandangan yang menyeluruh merentasi kawasan kejiranan Chinatown.

Dari tingkap ke lantai dan siling memancarkan cahaya semula jadi, berbeza dengan panel kayu gelap yang rumit dan warna berani dari jubin bercorak, perabot mewah dan lukisan phoenix berbingkai, Lady Yi’s Tea House menghidangkan teh, ia merupakan jemputan untuk meneroka budaya Peranakan yang kaya melalui pilihan teh pilihan yang boleh dipuji dan juadah berinspirasikan Peranakan yang lazat.

See also
Tip Penjagaan Kereta Dengan Servis Tanpa Sentuh

Dinamakan sempena nama pemiliknya, anak sulung Dato Choy Wai Hin, Yuin Yi, Lady Yi’s Tea House adalah penghormatan kepada kenangan dan perbualan yang dilalui semasa minum petang bersama nenek tersayang dan rasa cinta mereka terhadap kuih. “Onde Onde dengan Gula Melaka, Otak Otak hangus sedikit dan Kaya dengan kelapa dan pandan tambahan, begitulah kami menyukainya,” kenang Yuin Yi yang bekerja rapat dengan Chef Eksekutif Gerald Chong untuk menghasilkan menu Minum Petang Peranakan kontemporari yang kaya dengan rasa makanan Nyonya.

Alami Peranakan Affair Afternoon Tea berharga RM98+ yang dihidangkan pada porselin Peranakan yang unik, dipilih sendiri oleh Yuin Yi untuk menghormati sejarah mendalam perkakas rumah Straits Chinese. Manjakan diri dengan Chili Prawn Pie Tee, Braised Tamarind Duck dalam Chinese Pancake dan Otak Otak Sandwich yang hangus ringan sambil menghirup Teh Lady Yi’s Signature 11 Treasures dan untuk hidangan manis, rasai keenakan pencuci mulut yang diilhamkan oleh klasik Peranakan seperti Onde-Onde, Pulut Hitam, Kuih Bahulu antara lain-lain; dihidangkan setiap hari dari jam 2 petang hingga 6 petang.

See also
Khabar Angin Tersebar, Dua Lipa Hamil Anak Pertama

Tersedia juga untuk di bawa pulang dan penghantaran pada harga RM128+. Layari http://ladyyisteahouse.oddle.me/ untuk membuat pra-pesanan.

Lady Yi’s Tea House dibuka setiap hari dari jam 11 pagi hingga 7 malam. Untuk pertanyaan dan tempahan hubungi/WhatsApp 012-507-3327 atau email dining@fourpoints.com.

Pautan berkaitan: Peluncuran DIOR Cruise 2022, Sambil Bersantai di DIOR Café Pertama di Kuala Lumpur