Selena Gomez Dinamakan 'People of The Year', Imbas Momen Fesyennya 2020 - Glam Malaysia

Selena Gomez Dinamakan ‘People of The Year’, Imbas Momen Fesyennya 2020

Tak dinafikan lagi, 2020 adalah tahun yang aktif buat Selena Gomez. Melahirkan album ketiga, “Rare” pada bulan Januari (album penuh pertama sejak 2015), muncul dengan jenama kecantikkan sendiri “Rare Beauty”, terlibat dengan pergerakkan “Black Lives Matter”, aktif berkempen politik dan banyak lagi. Selena bukan lagi sekadar penyanyi dan pelakon, malah berjaya mengembangkan portfolionya dalam bidang perniagaan, aktivis, pengacara program, produser filem dan tentunya teguh sebagai ikon generasi muda.

Lebih membanggakan lagi, baru sahaja dinamakan sebagai “People of The Year” oleh majalah People, Selena Gomez terlebih dahulu tersenarai antara individu paling berpengaruh 2020 oleh Time Magazine. Dalam bulan yang sama, Selena melancarkan rangkaian produk kecantikkan (menawarkan set gincu, pembayang mata, bedak asas, primer) hasil kerjasama dengan Sephora.

“Rare Beauty” bukan produk kecantikkan yang klise. Menurutnya, “Rare Beauty” turut mempromosikan standard baru kecantikkan. Dia mahu menyebarkan kepositifan khususnya di kalangan wanita masa kini yang berdepan streotaip dan pelbagai cabaran hebat. Dalam kempen iklan “Rare Beauty”, Selena bersama wanita-wanita pelbagai identiti, personaliti dan latar belakang bersatu mempromosikan diversifikasi dan ‘women empowerment’.

See also
Sensasi Dakota Johnson

Selain itu, Selena juga giat memperjuangkan aktiviti juga pelbagai isu kesihatan mental. Memandangkan, secara peribadinya, Selena pernah mengalami masalah mental dan dia mahu isu kesihatan mental ditangani sebaiknya. Di samping itu, mahu menghapuskan stigma masyarakat terhadap pesakit-pesakit yang mengalami isu kesihatan mental. Selena berhasrat untuk menyingkir tanggapan negatif terhadap isu masalah mental, yang mana sering kali membuatkan pestkit yang menghidapi penyakit mental, menderita dalam senyap.

Momen-momen fesyen Selena Gomez sepanjang 2020 juga tak kurang hebatnya. Telah banyak momen fesyen yang dicetus Selena sepanjang tahun ini, biarpun krisis pandemik berleluasa. Ternyata, krisis pandemik Covid-19 tidak mengalang Selena untuk kekal ‘stylish’. Ayuh, imbas momen-momen fesyen Selena sejak awal Januari sehinggalah ke penghujung 2020.

JANUARI

Selena Gomez people of the year
Selena Gomez tampil dengan solekan dan gaya rambut garapan trend ’60s dalam rekaan Miu Miu sewaktu muncul dalam program temu bual bersama Jimmy Fallon.
Selena Gomez people of the year
Dalam perjalanan ke studio ABC untuk program “Live With Kelly”. Memakai sut ‘burnt orange’ ilham pereka Gauge81 dari Amsterdam

FEBRUARI

Selena Gomez people of the year
Selena membuktikan LBD (little black dress) adalah pilihan stail terbaik. Memilih dress midi berlengan panjang hasil rekaan pereka fesyen New York-Khaite.
Selena Gomez people of the year
Memakai rekaan Patou dalam rona merah jambu ke 2020 Hollywood Beauty Awards di Los Angeles. 

APRIL

Selena Gomez people of the year
Selena Gomez dalam muzik video “Boyfriend”. Dia menyarung dress midi berlabuci dari jenama Cushnie. Disempurnakan dengan rantai vintaj Chanel.

MEI

Selena Gomez people of the year
Selena ringkas sewatu menjalani ‘lockdown’. Ringkas dalam ‘chic sweatsuits’ dan selipar dalam rumah warna merah jambu. A perfect look for stay at home.

OGOS

Selena Gomez people of the year
Selena melancarkan kempen “Rare Beauty”. Produk kecantikkan pertamnya bersama Sephora.

OCTOBER

Selena Gomez people of the year
Selena merias wajahnya sendiri menggunakan koleksi solekan Rare Beauty untuk penggambaran muka hadapan majalah Allure. Sempena pelancaran jenama kecantikkannya tersebut.

DISEMBER

Selena Gomez people of the year
Menutup tirai 2020 dengan menghiasi ‘cover’ Vogue Mexico edisi Disember 2020.

Sumber gambar: Google

Artikel berkaitan: Rumah Agam Tom Petty Kini Milik Selena Gomez