Pereka Fesyen Hanae Mori Meninggal Dunia - Glam Malaysia

Pereka Fesyen Hanae Mori Meninggal Dunia

2 of 2
Use your ← → (arrow) keys to browse

Walaupun dia menutup atelier Parisnya pada tahun 2004 selepas pertunjukan couture terakhirnya di sana, butik Hanae Mori tetap dibuka di Tokyo dan wangiannya masih dijual di seluruh dunia.

Pada bulan Januari, dia merumuskan perasaannya terhadap industri itu dalam ruangan khas untuk harian Yomiuri Shimbun Jepun.

Pereka Fesyen Hanae Mori Meninggal Dunia“Fesyen adalah sesuatu yang mendorong anda, memberi anda keberanian untuk melebarkan sayap anda dan membolehkan anda melakukan pengembaraan,” katanya.

Pada zaman kegemilangannya, empayar fesyen dan perniagaan Mori menduduki keseluruhan bangunan di Tokyo yang direka oleh arkitek Kenzo Tange – kemudian dirobohkan dan digantikan dengan struktur lain pada kelajuan biasa Jepun.

Pereka Fesyen Hanae Mori Meninggal Dunia

 

Dari kehilangan bangunan hingga persaraan rumah fesyennya daripada haute couture, “tidak semuanya positif,” dia mencerminkan dalam ruangan Yomiurinya.

“Ia seperti sayap rama-rama saya tercabut. Tetapi rama-rama ini dapat terbang ke seluruh dunia selama 70 tahun, kerana saya suka membuat pakaian.”

Pauitan berkaitan: Johnny Depp Kembali Sebagai Wajah Dior Sauvage Cologne

See also
Tingkatkan Gaya Pejabat Dengan Pilihan Pakaian Minimalis Dari UNIQLO Miracle Air