Pereka Fesyen Hanae Mori Meninggal Dunia - Glam Malaysia

Pereka Fesyen Hanae Mori Meninggal Dunia

1 of 2
Use your ← → (arrow) keys to browse

Pereka fesyen Legenda, Hanae Mori meninggal dunia pada usia 96 tahun.

Pereka fesyen Jepun Hanae Mori, yang memecahkan dunia elit haute couture Paris, telah meninggal dunia di rumahnya di Tokyo pada usia 96 tahun, media Jepun melaporkan Khamis.

Digelar “Madame Butterfly” kerana motif bersayapnya yang terkenal, selama beberapa dekad ciptaan Mori yang mewah dipakai oleh Nancy Reagan, Grace Kelly dan ramai lagi ahli masyarakat tinggi.

Tetapi dia juga merupakan perintis bagi wanita Jepun sebagai salah seorang daripada sebilangan kecil untuk mengetuai sebuah syarikat antarabangsa.

Mori meninggal dunia pada 11 Ogos, kata agensi berita Kyodo pada Khamis, memetik pejabatnya, tanpa memberikan butiran lanjut.

Pereka Fesyen Hanae Mori Meninggal Dunia

Penyiar awam NHK dan saluran media lain juga melaporkan berita itu, mengatakan pengebumian keluarga persendirian telah dilakukan dan menyatakan punca kematiannya sebagai “usia tua”.

Kerjaya Mori yang cemerlang membawanya dari Tokyo, tempat dia mula membuat pakaian untuk pawagam, ke New York dan Paris, di mana pada tahun 1977 labelnya menjadi rumah fesyen Asia pertama yang menyertai barisan haute couture yang jarang ditemui.

See also
"Shades Of Red", Giorgio Armani Tampilkan Koleksi Lunar 2021

Koleksi pertamanya di luar negara, di New York pada tahun 1965, meraikan tema “East Meets West“.

Pakar fesyen Jepun seperti Issey Miyake, yang meninggal dunia awal bulan ini, mengikut jejaknya