6 Fakta Unik Tentang Jenama Trendy Sandy Liang
6 Fakta Unik Tentang Jenama ‘Trendy’ Sandy Liang

6 Fakta Unik Tentang Jenama Trendy Sandy Liang

Coquette dan ballet core telah menjadi antara trend fesyen yang menjadi bualan ramai. Tidak ketinggalan, jenama fesyen Sandy Liang turut menjadi pilihan Gen Z sekarang!

Pereka kelahiran Cina-Amerika, Sandy Liang, telah membina empayar fesyen dean kini menjadi salah satu jenama pilihan yang trendy lebih-lebih lagi buat golongan muda. Sandy telah berjaya menggabungkan elemen girlish dan nostalgia di dalam setiap rekaannya. Hari ini, GLAM ingin berkongsi fakta unik tentang jenama trendy Sandy Liang buat anda yang ingin mendekati jenama ini dengan lebih dekat lagi. 

#1 Dibesarkan di kota Queens

Pemilik jenama trendy Sandy Liang, Sandy yang merupakan anak campuran Cina-Amerika dibesarkan oleh bapa dan abangnya di kota Queens, New York. Bapa Sandy merupakan pemilik restoran Congee Village yang ditubuhkan pada tahun 1996. Ketika itu Sandy masih berusia 5 tahun lagi. 

#2 Menjadi kegemaran It-Girls

Koleksi Sandy menjadi kegemaran bintang terkenal seperti Jennie dari Blackpink dan Bella Hadid. Jennie juga kelihatan di flagship store pertama Sandy Liang di New York pada tahun 2023 lalu, mengenakan pakaian daripada jenama itu. Pakaian daripada koleksi Spring 2023 jenama itu juga menjadi tular apabila model terkenal, Bella Hadid, memakainya di belakang pentas Milan Fashion Week Versace pada tahun 2022. 

#3 Mempunyai inspirasi yang nostalgik

Inspirasi Sandy seringkali dikaitkan dengan zaman kanak-kanaknya. Sandy selalu kelihatan berkongsi moodboard nya di Instagram yang berelemenkan childhood seperti Polly Pocket, Sanrio dan Sailor Moon. Sandy juga sering mendapat inspirasi daripada keluarganya. Membesar di Chinatown membuatkan wanita ini menjadikan golongan emas seperti nenek-nenek di situ serta restoran bapanya sebagai inspirasi utama buat konsep nostalgia yang ditonjolkan dalam jenama Sandy Liang ini. 

#4 Mempunyai koleksi barangan rumah

Selain daripada pakaian, Sandy Liang juga terkenal dengan koleksi barangan rumah mereka. Jenama ini melancarkan koleksi barangan rumah mereka pada tahun 2023 dengan tiga item iaitu Ribbon Runner, karpet panjang dihiasi corak riben, Princess Doormat dan Princess Lighter. Kini, mereka ada lebih banyak koleksi barangan rumah yang boleh anda temui dalam laman sesawang mereka. 

barangan rumah

#5 Muncul di dalam muzik video ‘we can’t be friends’ oleh Ariana Grande 

Pada 8 Mac 2024, Ariana Grande telah melancarkan music video lagu terbarunya, “we can’t be friends”. Ariana kelihatan menggayakan gaun daripada koleksi musim bunga 2024 Sandy Liang ketika babak beliau bersama Evan Peters, seorang pelakon Amerika yang menjadi tular di media sosial.

#6 Pernah berkolaborasi dengan jenama terkenal 

Jenama ini juga tidak asing lagi dimata jenama-jenama terkenal. Mereka pernah berkolaborasi dengan jenama seperti Vans, Baggu dan Saloman. Kolaborasi diantara Sandy Liang dan Baggu menjadi satu trend hangat di TikTok dimana semua peminat beg berebut untuk mendapatkan koleksi beg tangan Baggu x Sandy Liang

kolaborasi