Jada Pinkett Smith & 5 Lagi Jelitawan Yang Menghidap Alopecia - Glam Malaysia
Jada Pinkett Smith & 5 Lagi Jelitawan Yang Menghidap Alopecia

Jada Pinkett Smith & 5 Lagi Jelitawan Yang Menghidap Alopecia

Tindakan Will Smith menaiki pentas Oscar dan menampar Chris Rock kerana mempersenda penampilan isterinya menggemparkan internet, sekali gus mengundang perhatian terhadap alopecia.

Penyakit alopecia adalah masalah keguguran rambut atau bulu di seluruh badan yang teruk sama ada secara kekal atau sementara. Tiada penawar untuk penyakit ini namun rambut mampu tumbuh semula dengan bantuan rawatan yang tepat.

Sejak 2018 Jada Pinkett Smith lantang bersuara mengenai pergelutannya dengan masalah keguguran rambut dan menggambarkan ia sebagai satu pengalaman mengerikan.

Namun dia bukan satu-satunya selebriti yang mengalami masalah ini. Glam senaraikan beberapa lagi bintang Hollywood yang turut menderitai alopecia selama bertahun-tahun.

alopecia

Foto: Getty Images

1 of 5
Use your ← → (arrow) keys to browse

Tyra Banks

Dalam temu bual bersama Wall Street Journal pada 2011, supermodel dan hos Dancing With The Stars ini bercakap mengenai impak tekanan terhadap ‘mahkotanya’. Ketika itu dia sibuk membahagikan masa untuk menulis novel pertamanya berjudul Modelland dan menjalani penggambaran Top Model.

Tyra berkongsi mengenai tahap tekanan yang dialami dan bagaimana dia mengabaikan pemakanan sehingga memberi kesan terhadap rambutnya. “Bagaimana saya ingin jelaskan kepada anda tanpa mengalirkan air mata? Saya mengalami alopecia disebabkan tekanan,” katanya.