Jada Pinkett Smith & 5 Lagi Jelitawan Yang Menghidap Alopecia - Page 2 of 5 - Glam Malaysia
Jada Pinkett Smith & 5 Lagi Jelitawan Yang Menghidap Alopecia

Jada Pinkett Smith & 5 Lagi Jelitawan Yang Menghidap Alopecia

Tindakan Will Smith menaiki pentas Oscar dan menampar Chris Rock kerana mempersenda penampilan isterinya menggemparkan internet, sekali gus mengundang perhatian terhadap alopecia.

Penyakit alopecia adalah masalah keguguran rambut atau bulu di seluruh badan yang teruk sama ada secara kekal atau sementara. Tiada penawar untuk penyakit ini namun rambut mampu tumbuh semula dengan bantuan rawatan yang tepat.

Sejak 2018 Jada Pinkett Smith lantang bersuara mengenai pergelutannya dengan masalah keguguran rambut dan menggambarkan ia sebagai satu pengalaman mengerikan.

Namun dia bukan satu-satunya selebriti yang mengalami masalah ini. Glam senaraikan beberapa lagi bintang Hollywood yang turut menderitai alopecia selama bertahun-tahun.

alopecia

Foto: Getty Images

2 of 5
Use your ← → (arrow) keys to browse

Viola Davis

Seawal usia 28 tahun, Viola yang merupakan antara pelakon dengan bayaran tertinggi kehilangan sebahagian besar rambutnya akibat alopecia. Kongsinya kepada Vulture, dia mempunyai tompok botak di tengah kepala disebabkan tekanan dan sentiasa memakai rambut palsu kerana terdesak untuk kelihatan cantik. Viola mengakui menghabiskan separuh usia hidupnya dalam penderitaan namun kini membuat keputusan untuk menerima kekurangan diri dengan hati terbuka.

alopecia

Foto: Getty Images