Adakah Sukan Olimpik Pernah Dibatalkan? Inilah Sejarah

Pernahkah Sukan Olimpik Dibatalkan? Inilah Sejarah

Tidak sensitif, prihatin dan tidak bertanggungjawab, itulah kata-kata  yang mungkin akan dilemparkan kepada negara Jepun sekiranya Temasya Sukan Olimpik Tokyo 2020 diteruskan Julai nanti. Sementelah seluruh negara di dunia kini kian tenat bertarung dengan peningkatan kes pandemik wabak Coronavirus atau Covid-19, pastinya menjadi perkara yang mustahil untuk menghantar atlet berkelas dunia ke temasya paling berprestij di dunia.

Teka-teki mengenai penganjuran ini telah terjawab apabila Perdana Menteri Jepun Shinzo Abe mencapai persetujuan dengan Presiden Jawatankuasa Olimpik Antarabangsa (IOC) pada hari Selasa lalu bersetuju akan menunda penganjuran selama setahun kerana bimbang dengan penularan yang kian genting. Kira-kira 10,000 atlet dijadualkan berarak ke stadium negara Tokyo untuk upacara perasmian Sukan Olimpik Musim Panas, dan kira-kira 600,000 pelawat dari luar negara dijangka berduyun-duyun ke ibu negara Jepun untuk acara sukan terbesar di dunia, yang dijadualkan berlangsung 24 Julai sehingga 9 Ogos.

Kebimbangan mengenai pandemik coronavirus telah membawa kepada pengabaian atau penangguhan acara sukan utama di seluruh dunia, dari Kejohanan Hoki Ais Dunia  2020 di Zurich dan Lausanne untuk Piala Dunia Lumba Kuda di Dubai. Sukan Olimpik kini menyertai senarai itu. Penangguhan Tokyo 2020 diputuskan selepas IOC mendapat tekanan  untuk membatalkan atau menangguhkan temasya kerana risiko COVID-19, yang telah meragutkan lebih daripada 15,000 orang di seluruh dunia pada 23 Mac. Badan pentadbiran sukan Amerika Syarikat Track and Field (USATF) menyeru penangguhan Permainan dalam surat terbuka pada 21 Mac, dan Norway dan Brazil Jawatankuasa Olimpik Nasional mengesahkan idea yang sama masing-masing pada 20 dan 21 Mac. Malah Presiden Donald Trump telah meminta Sukan Olimpik ditangguhkan.

TAHUKAH ANDA? 

Sukan Olimpik yang pertama diadakan pada 1896 dan tiga  telah dibatalkan.

2 of 3
Use your ← → (arrow) keys to browse

Temaysa 1940 dan 1944 Tokyo dan Sapporo, Jepun, mendapat hak tuan rumah Sukan Olimpik 1940, selepas bidaan pada 1936 namun akibat pasca peperangan selepas perang meletus antara Jepun dan China pada  Julai 1937, kerajaan Jepun memutuskan membatalkannya.