10 Perkara Setiap Pengantin Wajib Tahu

GLAM Weddings

10 Perkara Setiap Pengantin Wajib Tahu

697

wedding2Gambar LEON BIN YEE

 
Tiada yang lebih baik daripada menceduk tip tatarias juga gaya rambut di hari perkahwinan daripada wanita yang pernah melaluinya. Ikuti petua bagi saranan acara lebih sempurna.
 
1. Elak pengilat kukuberona garang
Tangan anda bakal diperagakan sepanjang masa tatkala berada di atas pelamin persandingan. Anda pasti mahukan ia kelihatan indah dan feminin. Jangan membuat kesilapan besar kala mewarnakan kuku dengan rona gelap. Anda tidak mahu menatap foto perkahwinan dan menganggapnya “bad trend!” Jadi, pilihlah tona pastel merah jambu atau nude di hari persandingan anda.
 
2. Gunakan maskara kalis air
Usah melakukan kesilapan yang besar di majlis perkahwinan sendiri. Anda mungkin menangis seperti anak kecil sehingga kesan comot hitam ada di dalam beberapa gambar di dalam album perkahwinan. Anda boleh mencuba maskara Lancome Hypnose Waterproof Custom Volume kerana ia membuatkan bulu mata tampak lebat menawan serta mudah dibersihkan.
 
3. Jadi diri sendiri
Eksperimen pelbagai dandanan rambut yang berbeza, tetapi pilihlah satu yang paling selesa dan memcerminkan gaya anda. Tiada yang lebih mengecewakan kala melihat gambar persandingan bersama gaya rambut yang kononnya gaya tahun 2010. Jangan biarkan rasa sedih seperti itu menyelebungi diri. Jadi, jika mahu fesyen sekalipun, biarlah berpada-pada.
 
4. Kurangkan pengambilan natrium
Beberapa minggu sebelum perkahwinan, anda disaran menyekat pengambilan garam dalam diet. Bengkak di sekitar mata akan mulai menyusut dan hilang. Anda akan dapat melihat perbezaan yang ketara pada kontur wajah.
 
5. Touch-up dengan rona yang betul
Jangan hentam keromo! Miliki rona solekan yang sama dengan juru solek. Jadi, minta juru solek meminjamkan anda gincu dan glos bibir serta pembayang mata miliknya agar pengapit boleh terus menambah solekan. Tidak semua juru solek mempraktikkannya, pastikan anda bertanya!
 
6. Kening diukir profesional
Riasan solekan juga penggayaan rambut glamor? Namun apa yang benar-benar membuat anda kelihatan berbeza adalah dengan memiliki bentuk kening menawan. Ukir kening beberapa hari sebelum acara dengan khidmat pendandan profesional. It made such a difference in photos to have perfect brows!
 
7. Rambut berminyak adalah rahsia kepada up-do
Memiliki rambut halus mengurai membuat setiap gaya rambut susah didandan. Cuba untuk tidak membasuh rambut selama dua hari sebelum hari perkahwinan supaya ia kelihatan sedikit berminyak. Ini membantu memberi cengkaman pada rambut dan memudahkan penggayaan. Gaya rambut anda kekal sempurna sepanjang malam!
 
8. Solekan percubaan
Seminggu sebelum pernikahan, cuba merias wajah dengan gaya solekan smoke-eye sebelum tibanya acara sebenar. Ia kelihatan agak gelap pada mulanya, namun selepas beberapa minit, solekan itu mungkin sangat sesuai. Jika tiada solekan percubaan, pasti anda panik di hari persandingan.
 
9. Simpan tisu basah
Selepas bersanding, makan dan acara menari, agak memalukan bila tetamu tidak putus memberi pelukan serta ciuman pipi dan anda dalam keadaan sedikit comot. Pastikan anda menyimpan tisu basah kerana ia berguna untuk meyegarkan diri sekaligus menyingkirkan bau peluh badan. Ianya juga berguna untuk mengeluarkan kotoran makanan yang terjatuh di busana persandingan tanpa meninggalkan kesan basahan air yang ketara.
 
10. Usah tergesa menanggalkan veil
Jika bercadang memakai veil di hari persandingan, pakailah sepanjang acara. Veil adalah satu elemen yang mampu mengubah penampilan dari seorang wanita berpakaian putih ke ratu permaidani.
 
 

Your email address will not be published. Required fields are marked *