Kediaman - Mahligai Zizimimi & Co - Page 3 of 5 - Glam Malaysia

Kediaman – Mahligai Zizimimi & Co

Mahligai dibina setelah sekembalinya ke tanah air dari berkelana di bumi eropah. American farm house dalam interpretasi moden menjadi rujukan tata gaya kediaman teres tiga setengah tingkat di Cyberjaya; milik suami isteri, Zizi dan Mimi.

Laman sosial Instagram menjadi platform yang menemukan GLAM Deko dengan pemilik kediaman ini. Tertarik dengan setiap gambar-gambar dan cerita pengalaman berserta tip membina mahligai impian menerusi akaun instagram @zizimimiandco; segala butiran diberitahu terperinci memudahkan followers menjadikannya sebagai rujukan dan inspirasi dekor.

Kediaman teres link tiga tingkat setengah ini terzahir penuh teliti dan direalisasikan sendiri oleh Mimi bersama suami. Jelas Mimi, “Struktur siling berganda (double volume) di ruang tamu menawan hati Zizi serta-merta. Malah, projek kediaman ini adalah yang pertama kami lihat dan pertimbangkan setelah kembalinya dari United Kingdom.”

3 of 5
Use your ← → (arrow) keys to browse

Kabinet dibina full length (ukuran penuh mencecah siling) agar tiada ruang dibiar terbazir tanpa fungsi selain menampakkan visual lebih kemas dan luas. Dalam reka lantai sama, pemilik turut membina ruang pantri dan ruang basuhan (laundry area). Pintu kayu cerah jenis gelangsar atau barn door bertindak sebagai pemisah antara ruang yang mana adalah kunci kepada gaya dekor farmhouse yang diingini. Jubin bercorak monokrom hitam dan putih menjadi asas lantai ruangan ini. Pantri menjadi tempat simpanan stok makanan kering penghuni diatur kemas dan rapi di atas rak berpara dan kabinet berlaci berukuran sembilan kaki panjang berbentuk L.