Temu Janji Anda Bersama Puteri Gunung Ledang, 26 November ini - Glam Malaysia
Temu Janji Anda Bersama Puteri Gunung Ledang, 26 November ini

Temu Janji Anda Bersama Puteri Gunung Ledang, 26 November ini

Filem bajet besar pertama di Malaysia iaitu Puteri Gunung Ledang ini berjaya menggondol banyak anugerah yang membanggakan!

Jangan lupa rancang temu janji anda bersama Netflix, perkhidmatan hiburan streaming terkemuka di dunia yang mengumum tayangan cerita Puteri Gunung Ledang paling terkenal dalam cerita rakyat Malaysia kepada penonton di seluruh Asia Tenggara pada 26 November 2020 ini.

Temu Janji Anda Bersama Puteri Gunung Ledang, 26 November ini

Legenda ikonik Hang Tuah dan cakerawala Puteri Gunung Ledang tidak perlu diperkenalkan. Cerita versi ilham Saw Teong Hin merupakan filem bajet besar pertama di Malaysia yang berjaya memenangi anugerah skrip. lakonan dan soundtrack terbaik.

Kisah cinta dan kesetiaan terlarang ini memenangi lima anugerah di Festival Filem Malaysia 2004 termasuk pengarah terbaik dan lakon layar terbaik. Ia juga merupakan produksi tempatan pertama, Anugerah Akademi ke-76 pada tahun 2004.

“Puteri Gunung Ledang adalah filem pertama saya, dan sangat dekat di hati saya. Filem ini berdasarkan legenda sering dikongsi rakyat Malaysia, dan merupakan bahagian penting dari warisan budaya kita. Saya teruja untuk berkongsi filem ini lagi dengan rakyat Malaysia dan penonton serantau, terutama generasi muda yang mungkin belum berpeluang menontonnya sebelum ini, ”kata pengarah Saw Teong Hin.

Dibintangi oleh Datuk M. Nasir, Puan Sri Tiara Jacquelina, Datuk Rahim Razali dan Adlin Aman Ramlie, filem ini ditayangkan di Melaka abad ke-15 yang berkisar tentang percintaan terlarang antara Gusti Putri, seorang puteri Jawa-Hindu, dan Hang Tuah, seorang pahlawan Melayu-Muslim dengan latar belakang perang dan mistik.

Mahu lihat Momen Fesyen Indah Puan Sri Tiara Jacquelina? Baca selanjutnya di sini

POST A COMMENT