Pameran Manifesto Fesyen Gabrielle Chanel

Pameran Fesyen Manifesto Gabrielle Chanel di Victoria and Albert Museum

Gabrielle Chanel, Pameran Fesyen Manifesto telah dibuka di Muzium Victoria dan Albert, London. Gabrielle ‘Coco Chanel’, telah mendapat evolusinya gaya reka bentuk yang ikonik dan penubuhan House Of Chanel.

Menampilkan hampir 200 rupa yang dilihat bersama buat kali pertama termasuk aksesori, minyak wangi dan barang kemas. Pameran itu meneroka pendekatan Chanel terhadap reka bentuk fesyen. Ia membuka jalan untuk keanggunan baharu dan terus mempengaruhi cara berpakaian wanita hari ini.

Pameran Fesyen Manifesto yang dianjurkan oleh Palais Galliera di Muzium Fesyen Kota Paris. Pameran itu dibuat semula oleh V&A, dengan lebih 100 objek baharu termasuk 60 rupa baharu. Ia menampilkan potongan-potongan yang jarang dilihat dari koleksi V&A. Di samping penampilan dari Palais Galliera dan Patrimoine de CHANEL, koleksi warisan Rumah fesyen di Paris.

pameran manifesto fesyen

Kata Director Palais Galliera, Miren Arzalluz “Gabrielle Chanel menumpukan hayatnya untuk mencipta, menyempurnakan dan mempromosikan jenis keanggunan baharu berdasarkan kebebasan pergerakan. Termasuk dengan pose semula jadi dan kasual, keanggunan halus yang menjauhi segala kemewahan, gaya abadi untuk jenis wanita baharu. Itulah manifesto fesyennya, warisan yang tidak pernah ketinggalan zaman.”

Tambahnya lagi “Kejayaannya bukan sahaja berdasarkan kefungsian, keselesaan dan keanggunan reka bentuknya, tetapi juga pada keupayaannya untuk memahami dan mentafsir keperluan dan keinginan wanita pada zamannya.”

pameran manifesto fesyen

Apa Itu V&A?

Victoria dan Albert Muzium, London (V&A) ialah muzium seni dan reka bentuk. Termasuk juga dengan persembahan terkemuka di dunia dengan koleksi yang tiada tandingan dalam skop dan kepelbagaiannya yang menjangkau 5000 tahun kreativiti manusia.

See also
Destinasi - Modenisasi Rotan

Ia ditubuhkan pada tahun 1852 untuk menjadikan karya seni tersedia untuk semua dan memberi inspirasi kepada pereka dan pengilang British. Hari ini, tujuannya adalah untuk memperjuangkan industri kreatif, memberi inspirasi kepada generasi akan datang, dan mencetuskan imaginasi semua orang.

Kata Tristram Hunt, Director V&A “Sebagai salah satu rumah fesyen yang berjaya, CHANEL berhutang banyak kepada templat yang pertama kali ditetapkan oleh pengasasnya Gabrielle Chanel, lebih seabad yang lalu. Kami gembira dapat bekerjasama dengan CHANEL dan Palais Galliera pada pameran ini. Ia memberikan kami peluang untuk meneroka asal-usul dan unsur-unsur gaya kekal ini dan untuk mempamerkan pakaian Chanel bersejarah yang kurang dikenali daripada koleksi V&A.”

Chanel direka untuk dirinya sendiri. Dengan mencipta pakaian yang sesuai untuk gaya hidup bebas dan aktif, dia menjangkakan keperluan dan kehendak wanita moden. Melalui 10 bahagian bertema, pameran itu meneroka pendekatan inovatif Chanel terhadap fabrik, siluet dan pembinaan, dan akan mengkaji cara dia merangka kerja baharu untuk fesyen pada abad ke-20.

See also
Korner Mak Datin: Datin Gila Instagram!

Pameran itu mengkaji kerjaya profesional nya, kemunculan dan perkembangan gayanya, serta sumbangannya kepada sejarah fesyen. Pameran itu juga menyerlahkan inspirasi British Chanel, seperti penggunaan tweed, perkongsian dengan firma tekstil British dan kilang tekstil di Huddersfield.

Suasana Pameran Koleksi Di Dalam Victoria & Albert Museum

Sorotan termasuk salah satu pakaian Chanel terawal yang masih hidup dari tahun 1916 dan juga kostum asal yang direka oleh Chanel untuk produksi Ballets Russes Le Train Bleu pada tahun 1924. Bukan itu sahaja, ia juga terdiri daripada pakaian yang dicipta untuk bintang Hollywood Lauren Bacall dan Marlene Dietrich.

pameran manifesto fesyen

pameran manifesto fesyen

pameran manifesto fesyen

“Kami gembira dan berbesar hati kerana pameran pertama yang didedikasikan untuk Gabrielle Chanel yang akan diadakan di UK. Ia akan di tayangkan di V&A, salah satu muzium paling berprestij di dunia. Gabrielle Chanel adalah seorang legenda dalam hidup nya sendiri. Pameran ini akan menganalisis sumbangannya kepada fesyen dan visi radikalnya tentang gaya yang mencipta kemodenan dan mencerminkan aspirasi wanita dan evolusi tempat mereka dalam masyarakat.” – Kata Bruno Pavlovsky, President CHANEL SAS and President  CHANEL Fashion.

See also
Kritikan Kendall Jenner Megundang Amarah Model Antarabangsa

Tambahnya Lagi “CHANEL berbesar hati untuk menyumbang kepada projek ini, menyediakan akses kepada Patrimoine de CHANEL, dan berterima kasih kepada V&A kerana menganjurkan pameran yang luar biasa ini.” 

Artikel Berkaitan : Terapi Cantik Secara Holistik Bersama N°1 DE CHANEL