Fesyen Marilyn Monroe Terbaik Sepanjang Zaman

10 Detik Fesyen Terbaik Marilyn Monroe Sepanjang Zaman

Baik di skrin mahupun di khalayak ramai, Marilyn Monroe telahpun menjadi ikon yang sangat glamorous. Dia sering memakai penampilan elegant dan juga akan memakai beberapa gaun untuk dipamerkan di red carpet. Ada banyak momen ikonik fesyen Marilyn Monroe semasa dia masih hidup, dan ini pilihan GLAM.

Mudah dikenali dengan rambut perangnya, Marilyn Monroe adalah simbol seks yang besar pada tahun 1950-an dan 1960-an pada kemuncak kerjayanya. Pakaiannya yang sentiasa tampak anggun, feminin dan rekaan yang dipakainya melambangkan kemuncak glamor dan gaya hidup mewah yang dilalui oleh bintang filem Hollywood ketika itu.

Gaun manik kuning air yang dipakainya untuk menyanyikan “Selamat Hari Lahir” kepada Presiden John F. Kennedy pada tahun 1962 sangat terkenal. Sudah tentu kita tidak boleh tidak menyebut tentang Kim Kardashian yang memakai gaun ikonik itu di Met Gala 2022 (pilihan pakaian itu menimbulkan kekecohan pada awal tahun 2022).

10 Detik Fesyen Terbaik Marilyn Monroe Sepanjang Zaman

Tidak dapat dinafikan bahawa Monroe adalah salah seorang pelakon yang paling ikonik sepanjang masa dan selera fesyennya sama ikonik.

1. Gentlemen Prefer Blondes dress merah jambu (1953)

Pakaian terkenal ini, pertama kali dipamerkan dalam ‘Gentlemen Prefer Blondes’ telah dicipta semula beberapa kali oleh selebriti zaman ini seperti Madonna, Kylie Jenner dan Blake Lively dalam siri hit ‘Gossip Girl’.

See also
Gucci Orgasmique

Gaun sutera merah jambu fuchsia tidak cukup mewah namun pakaian itu lengkap dengan sarung tangan opera dan barang kemas perak.

fesyen Marilyn Monroe

2. Marilyn Monroe di Anugerah Akamedi ke-23 (1951)

Untuk satu-satunya penampilannya di Oscar, di mana dia menyampaikan Academy Award for Best Sound Mixing, Monroe memilih gaun puteri hitam off-shoulder yang glamor. Pakaian itu dikatakan telah direka untuk pelakon Itali Valentina Cortese dalam filem 1951 The House on Telegraph Hill.

fesyen Marilyn Monroe

3. The Seven Year Itch dress putih (1955)

Pakaian koktel putih, sudah tentu menjadi pilihan Glam. Di mana Monroe memakainya pada “The Seven Year Itch.” Berdiri di atas jeriji kereta api bawah tanah di New York, tiupan angin kencang memaksa Monroe untuk menahan bahagian bawah skirtnya, mencipta salah satu adegan paling ikonik di dalam filem.

fesyen Marilyn Monroe

4. Marilyn Monroe dalam filem Some Like it Hot (1959)

Pereka kostum Australia Orry-Kelly memenangi Oscar untuk reka bentuk fesyennya dalam filem Monroe pada tahun 1959, Some Like It Hot. Monroe memakai gaun koktel hitam dan nude dengan manik dan aplikas rama-rama. Dikatakan bahawa pakaian itu sangat ketat, bintang itu terpaksa diangkat ke atas piano tersebut.

See also
Cartier Women's Initiative: 15 Tahun Mengubah Dunia

fesyen Marilyn Monroe

5. Tayangan perdana How to Marry a Millionaire (1953)

Untuk tayangan perdana How to Marry a Millionaire, Monroe sekali lagi beralih kepada Travilla untuk wardrobe pakaiannya. Penampilan yang terhasil dikatakan mengambil masa enam jam persiapan. Ia menampilkan lapisan bawah yang nude dan renda Perancis putih oleh Sophie Hallette dan dihiasi dengan sarung tangan berbulu putih khas untuk Monroe.

6. Marilyn Monroe dalam filem Niagara (1953)

Melakonkan watak sebagai Rose Loomis dalam filem Niagara, Monroe memakai jaket sut berpotongan dan skirt pensil padanan dengan strapless top biru dengan bow di sisi.

7. Tayangan filem The Battle of the River Plate dress emas (1956)

Gaun emas panjang ini dipakai oleh Monroe ke tayangan perdana filem untuk ‘The Battle of the River Plate” di London. Pada malam itu Marilyn Monroe bertemu Ratu Elizabeth II. Gaun itu mempunyai cape yang padan untuk menutupi bahu Monroe dan juga dilengkapi dengan sarung tangan opera.

 

8. Marilyn Monroe dalam filem Gentlemen Prefer Blondes (1953)

Gaun fishtail oren Travilla yang dicipta untuk filem Gentlemen Prefer Blondes juga tidak dapat dilupakan. Dengan runcing di bahagian depan dan bahagian tengah manik, pakaian itu dikatakan telah menyebabkan penonton teater terpegun apabila pelakon itu muncul bersama kostar Jane Russell, yang kelihatan sama berseri dengan gaun labuci hitam maniknya sendiri.

See also
5 Produk Penjagaan Wajah Jenama Asia Anda Harus Miliki

9. Marilyn Monroe dalam filem River of No Return (1954)

Untuk gilirannya sebagai penyanyi bar di River of No Return, Monroe tampil dalam gaun merah dengan sulaman labuci hitam yang berlingkar dan tali bahu off-shoulder.

10. Marilyn Monroe dalam filem There’s No Business Like Show Business (1954)

1954’s There’s No Business Like Show Business menyaksikan Monroe bekerjasama dengan Travilla sekali lagi untuk menghidupkan pakaiannya yang mencolok. Di sini, dia kelihatan dalam gaun yang sesuai dengan bentuk dengan hiasan manik yang menyatu menjadi pouf dramatik di bahagian bawah skirt.

Marilyn Monroe mempunyai warisan yang akan sentiasa diingati dan pakaian abadinya akan selama-lamanya meninggalkan kesan yang sangat ikonik dalam industri fesyen dan filem.

Artikel Berkaitan : Rahsia Kecantikan Daripada Ikon Kecantikan: Marilyn Monroe