Pewaris Takhta Denmark, Putera Joachim Ikut Jejak Langkah Putera Harry - Glam Malaysia
Pewaris Takhta Denmark, Putera Joachim Ikut Jejak Langkah Putera Harry

Pewaris Takhta Denmark, Putera Joachim Ikut Jejak Langkah Putera Harry

Putera Joachim bakal mengambil langkah besar dalam hidup dengan berhijrah ke Amerika Syarikat pada musim panas 2023.

Keputusan ini dibuat hanya beberapa bulan selepas bondanya, Ratu Margrethe melucutkan gelaran Diraja daripada empat cucunya. Alasan yang diberikan adalah demi menjamin masa depan monarki. Pengumuman itu mengundang kejutan buat Putera Joachim yang sempat meluahkan kekecewaannya kepada akhbar harian Ekstra Bladet.

“Anak-anak saya amat berdukacita. Mereka tidak tahu arah mana ingin dituju dan apa yang mereka patut percaya. Mengapa gelaran Diraja mereka harus dilucutkan? Mengapa mereka dihukum sedemikian rupa?”

putera Joachim

Foto: Getty Images

Pewaris keenam takhta Denmark itu mendakwa dia hanya diberi notis lima hari, bagaimanapun Istana Diraja Denmark menafikannya. Kini dia mengikut jejak langkah Putera Harry dengan membawa keluarganya berpindah dan menetap di Washington, Amerika Syarikat.

Putera Joachim Bakal Memulakan Tugas Baharu Di Washington

Buat masa ini Putera Joachim bersama isteri, Puteri Marie dan empat anak mereka tinggal di Paris, Perancis. Anak bongsu Ratu Margrethe itu bekerja sebagai atase pertahanan di Kedutaan Denmark sejak September 2020. Perpindahan itu akan membawa keluarganya lebih jauh daripada Ratu dan seluruh kerabat Denmark, sekali gus meluaskan jurang sedia ada. Istana Diraja Denmark mengesahkan penghijrahan mereka sekeluarga baru-baru ini menerusi satu perkongsian di Instagram.

“Pada 1 September 2023, Duli Yang Teramat Mulia Putera Joachim akan menjawat jawatan baharu di bawah Kementerian Pertahanan sebagai atase industri pertahanan di Kedutaan Denmark di Washington. Putera, sebagai wakil Denmark, akan membantu mengukuhkan kerjasama industri pertahanan dengan Amerika Syarikat dan Kanada pada tahun-tahun akan datang.”

Keempat-empat cahaya mata Putera Joachim kehilangan gelaran putera dan puteri secara rasminya pada awal tahun 2023. Mereka kini dipanggil Count atau Countess of Monpezat, gelaran kelahiran mendiang Putera Henrik, suami Ratu Margrethe yang merupakan anak kelahiran Perancis.

Foto: Shutterstock

Nikolai, 24 dan Felix, 21 merupakan cahaya matanya daripada isteri pertama, Alexandra, Countess of Frederiksborg. Pasangan itu berkahwin pada 1995 dan bercerai sedekad kemudian. Henrik, 14 dan Athena, 11 pula adalah hasil perkongsian hidupnya dengan isteri kedua, Puteri Marie.

See also
Datin X: Terjeratnya Cinta Dusta Si Penunggang Agama

 

Foto: Getty Images

Baca: Kenali Pewaris Takhta Denmark Berwajah Tampan, Putera Felix & Nikolai