Patung Lilin Putera William & Kate Middleton Mengundang Kritikan Hebat - Glam Malaysia
Patung Lilin Putera William & Kate Middleton Mengundang Kritikan Hebat

Patung Lilin Putera William & Kate Middleton Mengundang Kritikan Hebat

Sebuah muzium lilin di Poland dikecam di media sosial kerana memaparkan patung Putera William dan Puteri Kate Middleton yang dikategorikan sebagai gagal.

Walaupun patung Putera dan Puteri Wales itu telah lama wujud, ia menjadi tular baru-baru ini selepas dikongsi oleh pempengaruh bernama Becka Blackburn di TikTok, yang sehingga kini telah meraih lebih 14 juta tontonan. “Ayuh ikut saya ke muzium lilin terburuk di Poland. (Cuba untuk tidak ketawa),” tulisnya. Untuk makluman, Krakow Wax Museum — yang kini memperoleh hanya satu daripada lima bintang di TripAdvisor — menjadi bahan ketawa seluruh dunia kerana menampilkan patung tokoh tersohor yang langsung tidak menyerupai wajah asal mereka.

Foto: Zinc 96.1 FM

Klip itu memperlihatkan patung pelakon Harry Potter yang kelihatan ‘jauh panggang dari api’, Jack Sparrow dengan kulit berwarna kuning dan David Guetta yang lebih menyerupai wajah nenek moyangnya. Bagaimanapun Becka tidak memberi komen mengenai patung hodoh Putera William, 41, dan Puteri Kate, 40, yang baru-baru ini dihentam teruk oleh Putera Harry dalam memoir Spare yang penuh kontroversi.

Patung lilin Puteri Wales menampilkan wajahnya yang sedang tersenyum lebar dengan dahi luas dan rambut berwarna perang. Walaupun suaminya ditampilkan dalam pakaian seragam Diraja, wajahnya terlalu berbeza dengan wajah sebenar Putera William.

@beckablackburn4

I couldnt tell if this was a real wax museum 💀 wait until the end #krakow #krakow23 #poland #fail #funny #viral #waxmuseum

♬ Funny Song – Cavendish Music

Patung-patung itu mengundang kecaman di internet antaranya daripada seorang pengkritik Trip Advisor yang menggelar figura Puteri Kate sebagai ‘kusut-masai’. “Senyuman Putera William amat menakutkan saya,” tulis seorang pengguna TikTok di ruangan komen manakala seorang lagi menambah, “Dia kelihatan seolah-olah sedang tahan gatal tapi tak boleh nak menggaru.”

Malangnya, Poland kini diibaratkan seperti pusat muzium lilin yang gagal. Terletak tidak jauh dari muzium itu adalah Polonia Wax Museum yang turut menampilkan patung hodoh Leonardo DiCaprio, Mick Jagger dan beberapa tokoh tersohor lain.

patung lilin

Foto: New York Post

 

Foto: Getty Images

Baca: Patung Lilin Datuk Lee Chong Wei Diabadikan Di Madame Tussauds