Wartawan Wanita Yang Dipetik Menjadi Buah Hati Kerabat Diraja

Mengapa Wartawan Diminati Kerabat Diraja?

Pada tahun 2005, Malaysia digemparkan dengan perkahwinan antara Azrinaz Mazhar dengan Sultan Brunei. Selepas itu pula, Norashikin Abdul Rahman menjadi pilihan hati Sultan Selangor. Walau bagaimanapun, trend perkahwinan antara kerabat diraja dengan individu yang berkecimpung dalam industri media bukanlah suatu perkara yang baru.

 

Mungkin secara umumnya karier sebagai wartawan memerlukan seseorang berpengetahuan luas dan banyak melibatkan tugasan luar. Atau mungkin jodoh semata-mata. GLAM senaraikan lima pengamal media yang dilamar golongan kerabat.

1 of 5

Puteri Mary, Denmark

Sept. 11, 2014 - Copenhagen, Denmark - Crown princess Mary at the opening of the Dane Age's symposium on loneliness: ''Community as a national cause'' at Nordatlantens Brygge, Copenhagen, 14.09.2014..Credit: Christophersen/PPE/face to face.- No Rights for Netherlands (Credit Image: © face to face/ZUMA Wire)
Bekas wartawan, Mary Donaldson bertemu dengan Putera Frederik di bar dan restoran Slip Inn ketika Summer Olympics 2000. Mary dikatakan tidak mengetahui bahawa Frederik yang memperkenalkan dirinya sebagai “Fred” adalah seorang putera sehingga diberitahu selepas pertemuan makan malam mereka. 3 tahun kemudian, Putera Frederik melamarnya.