Jennifer Haller, Sukarelawan Wanita Pertama Diuji Suntikan Vaksin Covid-19 - Glam Malaysia

Jennifer Haller, Sukarelawan Wanita Pertama Diuji Suntikan Vaksin Covid-19

Wabak Covid-19 yang menyerang dunia kini masih di ambang bahaya dan belum ada tanda untuk reda, apatah lagi jumlah mereka yang dijangkiti terus meningkat dari sehari ke sehari. Belum lagi menyentuh angka kematian yang sehingga ke hari ini (20 Mac 2020), mencatatkan lebih dari 9,000 kematian di seluruh dunia.

Atas itu, ramai saintis di seluruh dunia kini berlumba-lumba dalam usaha menghasilkan vaksin bagi mengubati penyakit ini. Dan baru-baru ini, ujian klinikal fasa 1 vaksin yang berpotensi untuk merawat Covid-19 telah dilakukan Isnin lepas di Seattle. Vaksin ini dibangunkan oleh syarikat bioteknologi Moderna bersama dengan penyelidik dari National Institutes of Health (NIH). Percubaan sedang dijalankan di Kaiser Permanente Washington Institut Penyelidikan Kesihatan di Seattle.

Jennifer Haller bersama anak-anaknya.

Jennifer Haller, seorang wanita berusia 43 tahun secara sukarela telah menjadi orang pertama mendaftar dalam percubaan yang menerima vaksin tersebut. But why she did it? Isn’t it dangerous to her and her family? Is it because of money?

Menurut sumber, Jennifer yang juga ibu kepada dua orang anak itu, menegaskan beliau mengambil keputusan menjadi sukarelawan kerana ingin membantu masyarakat, yang pada saat ini seakan-akan kehilangan harapan akibat penularan wabak Covid-19 di serata dunia. Jadi beliau sudi untuk disuntik vaksin untuk Covid-19 ini yang diberi nama, mRNA-1273. Namun, sekiranya ujian awal klinikal ini berjalan lancar, namun ia mungkin mengambil masa kira-kira setahun sehingga 18 bulan sebelum benar-benar dapat digunakan untuk orang ramai.

(AP Photo/Ted S. Warren)

Jom  saksikan sedikit perjalanan Jennifer dalam prosesnya menjadi sukarelawan pertama yang diuji suntikan vaksin percubaab Covid-19 ini. (Sumber: DailyMail)