Putera Albert Monaco Raja Pertama Positif Coronavirus

Putera Albert Monaco Positif Coronavirus

Pandemik  global coronavirus telah membuktikan pentingnya kebersihan yang ketat dan jarak sosial, namun ia tidak mendiskriminasi. Keluarga Diraja juga tidak kebal akannya. Perkhabaran Putera Albert adalah Raja pertama dunia telah diuji positif amat meruntun hati.

Prince Albert of Monaco bersama keluarga.

Pernyataan yang dikeluarkan oleh Palais Princier de Monaco, Prince Albert II, telah diuji positif untuk Covid-19, seperti yang dilaporkan oleh Time. Menurut penerbitan itu, kenyataan rasmi itu menjelaskan bahawa Royal Monégasque sedang dirawat oleh doktor di Princess Grace Hospital, dengan Reuters mengesahkan bahawa pejabatnya memberi jaminan bahawa kesihatan Diraja itu “bukanlah sesuatu yang menjadi perhatian.”

Karl von Habsburg, Archduke of Austria

Walaupun Raja pertama yang disahkan mendapat coronavirus, namun Putera Albert II sebenarnya bukanlah Raja pertama yang telah menghidap Covid-19. Seperti yang dilaporkan oleh People, Karl von Habsburg, Archduke of Austria, sah positif virus sewaktu diuji, dan telah dikuarantin sejak 12 Mac. Menurut penerbitan itu, ketua Dewan Habsburg-Lorraine menghubungi stesen TV Austria, oe24, untuk memberitahu orang ramai bahawa dia telah mengalami gejala seperti selesema selama lebih seminggu, Arkduke mengaku bahawa dia tidak tahu bahawa tanda-tanda kesihatannya yang buruk adalah coronavirus.

Ada yang mendakwa, banyak kerabat Diraja lain di seluruh benua Eropah juga telah menyembunyikan maklumat peribadi tentang status kesihatan. Menurut People, Raja Felipe dan Ratu Letizia dari Spanyol juga menjalani pengujian Covid-19 setelah bertemu dengan Menteri Kesetaraan Negara, Irene Montero, yang diuji positif setelah pertemuan.

Walau bagaimanapun,  tidak ada ahli keluarga Diraja Britain yang telah disahkan mempunyai coronavirus, setiap ahli mengambil langkah berjaga-jaga mereka  untuk memastikan mereka tidak terjejas olehnya. Berita terbaru  adalah Ratu Elizabeth telah mengambil langkah pengasingan ketat di kediaman negaranya, Windsor Castle, dan bukannya Istana Buckingham. Baginda telah mengosongkan jadual kerja dan membatalkan semua acara sosial. Putera Charles dan Camilla, Duchess of York, juga telah mengikutinya dengan menangguhkan lawatan kerajaan mereka ke Bosnia dan Herzegovina, Cyprus dan Jordan. Manakala Putera Harry dan Meghan Markle telah kembali ke Kanada sebelum menutup sempadannya dengan anak lelaki mereka yang berusia 10 bulan, Archie, sementara Putera William dan Kate Middleton menghabiskan masa di rumah dengan anak-anak. Prince George, Princess Charlotte dan Putera Louis, bersama dua anak sulung yang kini sedang belajar di rumah rasmi mereka selepas penutupan sekolah Battersea Thomas.