A Watch Born to Explore : Ekshibisi Eksklusif Rolex - Glam Malaysia
A Watch Born to Explore 01

A Watch Born to Explore : Ekshibisi Eksklusif Rolex

The Hour Glass dan Rolex mengundang para pemuja arloji tempatan untuk melihatkan pameran unik yang menampilkan barisan arloji Explorer dan Explorer II.

Sudah hampir berabad berlalu, barisan Explorer nan spektakuler tampil mengimbangi siri ekspedisi serta eksplorasi penerokaan terhebat Rolex. Selama beberapa generasi, para pemuka penjelajah acap kali membuktikan keteguhan serta kredibiliti barisan jam tangan ini dalam apa jua kondisi ekstrem lagi terpaling sukar.

Oyster Perpetual Explorer, 36 mm, emas kuning Rolesor.

Pameran A Watch Born to Explore, bakal menyingsingkan tirai pembukaannya buat julung kalinya di Malaysia bermula dari 6 Ogos sehingga 14 Ogos 2022. Ekshibisi eksklusif ini mengambil lokasi di Centre Court, Pavilion KL. Menerusi ilustrasi panel bergambar serta filem, pengunjung bakal menemukan kisah ekspedisi ekstrem di sebalik pengembangan arloji Explorer nan teguh.

MAKMAL HIDUP

Sebahagian daripada inisiatif Planet Perpetual-nya, Rolex menyokong Ekspedisi Xunaan-Ha, dengan memegang matlamat bagi meneroka sistem gua dalam mencari sumber air tercemar di akuifer gergasi Yucatan.

Kisah eksplorasi Explorer terpaut kemas bersama sejarah ketukangan pembuatan Rolex. Sejak dari tahun 1930-an, para tukang jam tangan Swiss mula menguji penciptaan setiap arloji dengan menggunakan dunia sebagai ‘makmal hidup’ untuk menuruti sisi keadaan sebenar. Demikian, lebih daripada satu dozen ekspedisi altitud tinggi dilengkapi dengan jam tangan Rolex Oyster Perpetual saat mereka menerokai kawasan paling brutal di Bumi. Secara tidak langsung, Rolex menerima maklum balas berharga mengenai prestasi jam tangannya dalam menelusuri kondisi serta situasi yang melampau.

PENAKLUKAN PERTAMA EVEREST

Ekspedisi pendakian Everest pertama Sir Edmund Hillary dan Tenzing Norgay pada 1953.

Dilancarkan pada 1953 selepas ekspedisi pendakian pertama ke puncak Gunung Everest yang diketuai oleh Sir John Hunt. Ia menyaksikan Sir Edmund Hillary dan Tenzing Norgay menjadi manusia pertama menakluki gunung tertinggi di dunia. Kemudian, hadirnya arloji Explorer II yang tampil memberi perkenalan pada tahun 1971. Langsung, memikul kewajipan juga komitmen yang sama lalu menjadi jam tangan pilihan para speleologi, ahli volkanologi serta penjelajah di segenap sudut dunia.

DIREKA UNTUK PENJELAJAH

Ciri-ciri serta fungsinya yang efisien lagi konsisten menjadikan Oyster Perpetual Explorer sebagai pelengkap buat para penjelajah. Ia dicipta untuk memberitahu masa dengan tepat, dalam apa jua keadaan. Bukan sahaja terlaksana dengan teguh, ia mempunyai estetika yang ringkas lagi terpapar kontras. Di mana ia membantu kebolehbacaan dengan mudah lagi jelas. Usaha yang terselenggara lagi berkembang selama bertahun-tahun, Explorer kekal setia kepada warisan juga identiti uniknya. Sambil merangkumi inovasi teknologi Rolex, seperti penyerap hentakan Paraflex.

A Watch Born to Explore 03

Oyster Perpetual Explorer II, 42 mm, Oystersteel.

Explorer diperlihatkan dalam case Oyster 36 mm, yang mana pada tahun 2021 ia kembali kepada saiz model asal selepas dipertingkatkan kepada 39 mm pada tahun 2010. Indeks masa serta jarumnya dipenuhi Chromalight atau cat kilau bernada cahaya biru yang kekal lama, selain yang menawarkan kecemerlangan bacaan dalam apa jua persekitaran. Di samping itu, angka 3, 6 dan 9 yang terpapar pada laman dail polos menjadi lambang buat identitinya yang unik lagi teguh buat menjadi peneman penerokaan ekstrem.

Pautan berkaitan: Kilauan Permata Mahakarya Alam