Kediaman - Simfoni Kontemporari 20Trees - Glam Malaysia

Kediaman – Simfoni Kontemporari 20Trees

Penyelaras & Teks : Nadia Zolkifli
Arahan Seni : Afiq Khairudin
Gambar : Patrick Chan

Kawasan perumahan elit, 20Trees yang terbina sejak 10 tahun lalu di pinggir bukit memberikan pemandangan saujana menghijau bukit Melawati dan Kemensah. Kediaman jenis teres link 3 tingkat ini dimiliki oleh pasangan muda Nadzra Mahmud bersama suami, Dr. Ibrahim Idzham yang baru berpindah masuk sepenuhnya sehari sebelum penggambaran diadakan.

Struktur seni bina moden tropika dipengaruhi oleh persekitaran landskap menghijau dibawa masuk ke dalam kediaman menerusi binaan indoor courtyard. “Asalnya reka pelan courtyard ini dipisahkan oleh binaan pintu lipat (folding doors) dan tetingkap labuh yang mana, kami sepakat untuk menyatukan kegunaan fungsi courtyard ke dalam ruang kediaman,” jelas Nadzra membuka bicara. Limpahan cahaya siang menjadikan visual ruang kediaman lapang dan terbuka. Pilihan jubin geometrik hitam dan putih sebagai permukaan lantai courtyard memberi dimensi unik berkarakter. Susun atur perabot alami rotan daripada jenama tempatan, Rotan Lot diperaga di tengah-tengah ruang.

See also
5 Sebab Drunk Elephant Sweet Biome Wajib Dimiliki

Slide untuk lihat gambar. 

1 of 4
Use your ← → (arrow) keys to browse

Aras dua kediaman didedikasikan buat ruangan hidup utama termasuk ruang tamu, ruang menonton, courtyard, ruang makan dan dapur. Sofa dempak bereka bentuk L dalam rona kelabu gelap mendominasi di ruang menonton. Pemilik turut membina ruang duduk-duduk di panel tetingkap buat yang ingin melihat pandangan luar kediaman selain berfungsi sebagai unit simpanan tambahan dibahagian tempat duduk.