Kediaman – Estetika Ruang Puteri Zarith

GLAM DEKO, Kediaman

Kediaman – Estetika Ruang Puteri Zarith

14511

Penyelaras & Teks : Suhana Desa
Arahan Seni : KK Yong
Arahan Seni : Afiq Khairudin

 

Melangkah masuk ke ruang kediaman dari bukaan lif peribadi yang dikhaskan untuk setiap unit, penulis terpesona dengan panorama luar berlatarkan seni bina bangunan ikonik ibu kota – Menara berkembar Petronas dan Menara Kuala Lumpur.  Bertentangan dengan lif peribadi, setiap unit direka bersekali dengan kolam renang berkedalaman 2500m³ yang memberi peluang kepada pemilik setiap unit bersantai dalam suasana yang berbeza. Dengan binaan dinding kaca berketinggian penuh, unit kondominium jenis duplex berkeluasan melebihi 3,500 kaki persegi dengan rekaan siling setinggi 21 kaki tampil gah dan memukau pandangan.

 

 

Sleek Moden

 

Ketika sesi penggambaran ini dilakukan, cuaca terang melimpah masuk ke segenap sudut kediaman memberikan dimensi ruang terasa luas dan lapang. Ruang masuk kediaman ditata indah dengan menampilkan sebuah chesterfield tiga tempat duduk, dipadankan bersama set kerusi dari rona sedondon. Sebuah meja kopi berpermukaan kaca reka bentuk bulat menempati ruang tengah, juga sebuah otoman buat melengkapi penataan gaya keseluruhan ruang utama ini.

 

Menjengah ke ruang dapur kediaman, konsep sleek dan moden menjadi teras utama penataan. Ruang ini berkongsi pelan lantai yang sama dengan ruang makan keluarga. Ruang dapur terbahagi kepada dua bahagian, dapur kering dan dapur basah dalam biasan rona putih, diperindah hiasan berkemasan hitam seperti bingkai gambar dan pilihan bangku kulit rona gelap di ruang makan. Dipojok sisi turut direka ruang penstoran untuk menempatkan kelengkapan selain memastikan ruang kekal kemas dan tersusun.

 

Aksesori minimal

 

Kekal berpaksikan gaya moden dalam terjemahan sleek dan praktikal, ruang terasa bernafas bebas tanpa kehadiran aksesori yang keterlaluan. Cukup hanya pilihan bunga segar dan tumbuhan hijau menciptakan mood ruang lebih segar dan mempesona. Peletakan rak buku bertentangan dengan pintu masuk utama menjadi titik fokal yang praktikal seiring fungsinya buat menempati bahan bacaan dan aksesori bersaiz kecil.

 

Sebelum pulang, saya duduk seketika di sisi kolam renang. Saya dapat merasakan betapa bertuahnya dapat memiliki kediaman ini yang bukan sahaja daripada aspek lokasi yang strategik, malahan pemaju sangat mementingkan elemen privasi dan keselamatan setiap pemiliknya. Lebih istimewa reka bentuk kediaman yang menepati gaya hidup urban diperhebat dengan pemandangan indah ibu kota yang menjadi dambaan semua.

 

Slide untuk lihat gambar. 

1 of 8
Use your ← → (arrow) keys to browse

Ruang tamu utama dalam tata rias serba putih dan moden. 

Your email address will not be published. Required fields are marked *