KANVAS EMAS KIM IL TAE

GLAM Life

KANVAS EMAS KIM IL TAE

605

Berbicara mengenai emas, mungkin ada yang terfikir ia hanya sekadar mineral bernilai untuk perhiasan mewah sahaja. Namun, pada artisan Korea, Kim Il Tae, pabila dia memilih emas sebagai medium  buat karya seni lukisan dan arcanya. Mungkin kedengaran asing mengenai perkhabaran ini, namun ini adalah satu realiti sementelah Serena Chiam, Pengasas dan Pengerusi Acts One Group Inc. dengan anak syarikatnya, Aureo Gallery melihat keunikan emas yang dizahirkan dalam acuan lukisan.

 

Serena Chiam, Pengasas dan Pengerusi Acts One Group Inc. dan Pengasas Bersama Aureo Galeri

Dan sebagai pengedaran tunggal untuk Kim’s Gold Art di Selatan Asia Timur, GLAM tertarik unuk mendekati Serena dalam mendalami kecintaanya pada karya seni Kim Il Tae.

 

BUAL BICARA BERSAMA SERENA CHIAM, Pengasas dan Pengerusi Acts One Group dan Aureo Gallery.

 

Mengenali artisan Kim Il Tae.

Kim Il Tae, artis Korea yang merupakan satu-satunya artis di dunia yang melakukan Gold Art semasa lawatan saya di galeri seninya di Seoul, Korea lima tahun lalu. Kim Il Tae adalah seorang artis Korea terkenal yang membangunkan teknik unik lukisan, sculpting dan etching 24 karat emas pada kanvas. Lukisannya dipengaruhi oleh falsafah Oriental, cinta dan belas kasihan. Potongan seni yang dibuatnya termasuk naga, kuda dan mawar. Walaupun penggunaan daun foil emas dalam karya seni tidak baru, Kim adalah satu-satunya artis yang berani menggunakan emas sebenar untuk mencipta lukisan. Di samping itu, Emas dikaitkan dengan ketahanan dan nilai-nilai, dan membawa nilai penghormatan, kesucian, dan kebahagiaan.

 

Nilai emas buat anda?

Saya telah belajar banyak tentang penghargaan seni dan emas (merujuk kepada karya Kim) adalah seni berharga yang tidak hanya memancarkan keanggunannya sendiri di ruang rumah anda tetapi juga mengeluarkan jenis chi (tenaga) yang baik kepada persekitaran ruang. Secara ringkas, orang bercakap mengenai feng shui dan emas adalah feng shui yang baik. Saya suka idea tentang bagaimana penyatuan dan adunan di antara emas dan seni dapat meningkatkan penghayatan seni ke tahap yang baru. Malah, lukisan Emas Kim Il Tae; ia bukan hanya emas, tetapi seni pertama dan terpenting, sesuatu yang mempunyai nilai yang lebih ekstrinsik. Sejak itu, dengan Galeri Aureo, saya telah menerima hak pengedaran tunggal untuk Kim Gold Art bukan hanya di Malaysia tetapi di seluruh Asia Tenggara.

 
[envira-gallery id=”84576″]

Mengenai harga dan pasaran di Malaysia?

Karya seni Kim dijual antara US $ 21,000 (RM86,000) dan US $ 700,000 (RM2.8 juta) sekeping. Seperti yang anda ketahui seni emas adalah sesuatu yang sangat berprestij, oleh itu, pasaran sasaran kami akan menjadi niche termasuk pasaran rangkaian yang tinggi dan juga penghasilan berpendapatan pertengahan kumpulan yang menghargai seni emas dan ingin memilikinya.

 

Apakah rancangan anda dalam 5 hingga 10 tahun akan datang?

Saya menyasarkan Galeri Aureo sebagai galeri yang utuh di pasaran tempatan dan global secara jangka panjang. Sehingga kini, kami mempunyai cawangan  yakni kerjasama di Jakarta, Hong Kong, China dan seterusnya kami akan menyasarkan Taiwan, Dubai dan Los Angeles. Sebab untuk membuka sebuah galeri di Taiwan adalah kerana ia adalah sebahagian daripada SEA dan ia adalah berhampiran dengan Korea. Bagi Dubai, Galeri Satchi di UK telah menarik banyak pengumpul Dubai, oleh itu kami menjangkakan Dubai adalah pasaran besar seterusnya. Akhir sekali, untuk LA, sebagai negara barat, seni Kim diketahui di pasaran di sana dan dia juga ditemuramah oleh New York Times dan sebuah stesen TV. Dia telah mendapat pengumpul setia termasuk Prince Michael of Kent, Barack Obama, Bill Gates, Oprah Winfrey, Ivana Trump, Angelina Jolie, Larry Page dan banyak lagi.

 

Mengenai Acts One Group, Aureo Gallery dan Yayasan Tuanku Syed Putra

Sebagai pengerusi Acts One Group Inc., saya percaya dalam menyumbang kepada kebaikan masyarakat. Ia adalah budaya yang sama yang didukung oleh syarikat saya yang bertujuan memberi bantuan kepada mereka yang memerlukan. Perkongsian ini dengan YTSP adalah yang pertama dan kami berharap dapat terus menyokong asas dalam kapasiti kami.

 

Melalui kerjasama dengan Universiti Malaysia Perlis (UniMAP) sejak dua tahun lalu, inisiatif Hab Sumber Pendidikan dan Latihan Autism (A-HEART) telah dibentuk dan berjaya mengumpul dana sebanyak RM500,000 untuk membina sebuah pusat autism kanak-kanak di kampus UniMAP.  Kini, Pusat Autism A-HEART UniMAP mahu membina sebuah pusat yang lebih lengkap untuk membantu golongan yang memerlukan. YTSP kini mensasarkan untuk mengumpul dana sebanyak RM6 juta dalam tempoh tiga tahun.

 

Acts One Group Inc. ialah sebuah syarikat multi-disiplin dan anak syarikatnya, Aureo Gallery Ltd merupakan Pengedar Tunggal Seni Kreatif di Asia Tenggara terutama seni emas oleh Kim Il Tae. Acts One Group Inc. dan Aureo Gallery akan menyumbang dua karya seni emas yang hanya ada dua di dunia untuk dilelong pada majlis makan malam tersebut. Selain dua karya seni emas, barang-barang koleksi juga akan dilelong.

 

Acts One Group Inc. juga merupakan penaja korporat YTSP untuk majlis makan malam penghargaan GOLD A-HEART Fundraising bagi Pusat Autism A-HEART UniMAP yang akan diadakan pada 19 Oktober 2018 di Shangri-La Hotel Kuala Lumpur.

Your email address will not be published. Required fields are marked *