GLAM 101: Revolusi Siber - Glam Malaysia

GLAM 101: Revolusi Siber

Akhir dekad 80-an adalah momen penting yang mana lahirnya World Wide Web rekaan Tim Bernes-Lee lalu membuka peluang kepada umum untuk menggunakan servis internet. Sebelum ini internet lebih digunakan oleh angkatan tentera namun dengan dunia moden, ia membuka laluan luas kepada batalion fesyen yang membentuk trend lalu mengubah cara gaya hidup orang sekarang. Kini semuanya hanya di hujung jari daripada membeli it-bag hingga memesan kasut terbaru dari Paris.

1 of 4
Use your ← → (arrow) keys to browse

Teks: Aizat Aidid

1. Internet memberi impak yang cukup kuat kepada dunia kerana ia dapat menghubungkan manusia daripada seluruh pelosok dunia. Antara laman web fesyen pertama yang menjadi rujukan kelompok fesyen adalah Style.com yang memaparkan imej-imej gaya terbaru terus daripada Minggu Fesyen kota penting dunia seperti New York dan Paris. Laman sesawang ini dilancarkan pada September 2000 oleh Conde Nast dan meletakkan pengkritik fesyen seperti Tim Blanks pada peta fesyen.

Buku diedit oleh Nicole Phelps adalah tentang wanita-wanita yang berjaya dalam dunia digital berkaitan dengan fesyen serta gaya hidup.