Petua Mudah Untuk Mengurangkan Tanda Penuaan - Page 2 of 5 - Glam Malaysia
Petua Mudah Untuk Mengurangkan Tanda Penuaan

Petua Mudah Untuk Mengurangkan Tanda Penuaan

2 of 5
Use your ← → (arrow) keys to browse

Retinoid

Bahan yang menjadi trending dalam produk penjagaan kulit, retinoid adalah turunan dari vitamin A yang merangsang penggantian sel dan meningkatkan pengeluaran kolagen, sehingga mengurangkan penampilan kedutan. Retinoid adalah istilah am untuk retinol. Ia adalah bahan yang mudah di dapati di mana-mana sahaja dan sebilangannya memerlukan preskripsi pakar seperti Retin-A.

Menurut Allure: The Science of Beauty, Selain daripada keupayaan mengurangkan kedutan, retinoid juga dapat melembutkan dan meratakan tekstur kulit, serta memudarkan bintik-bintik gelap. Retinoid merupakan bahan aktif yang agak kuat. Mulakan penggunaan retinoid dua kali seminggu dan ikuti dengan pelembap untuk mengelakkan kemerahan dan pengelupasan pada wajah. Tingkatkan penggunaan kepada hingga tiga kali seminggu setelah beberapa minggu tempoh penggunaan.

Disyorkan menggunakannya hanya pada waktu malam, ketika anda tidak terdedah kepada cahaya matahari kerana retinoid boleh menyebabkan anda lebih sensitif terhadap sinaran UV.

Petua Mudah Untuk Mengurangkan Tanda Penuaan
THE ORDINARY Granactive Retinoid 2% Emulsion (Previously Advanced Retinoid 2%)