Kediaman - Stylish Contemporary - Glam Malaysia

Kediaman – Stylish Contemporary

Teks & Penyelaras : Nadia Zolkifli
Arahan Seni : Afiq Khairudin
Gambar : Patrick Chan

 

Perjalanan menuju ke kawasan perumahan seluas 1,000 ekar, The Rise Emerald, Rawang mengambil masa hampir 1 jam dari ibu kota. Seni bina moden, simetri lurus dan warna asas hitam dan putih menjadi paksi pembentukan perumahan elit, jenis 0-lot banglo di pinggir ibu kota ini.

 

Terbina di kawasan berbukit, langsung menawarkan pemandangan landskap taman dan aktiviti setempat. Nadia Farannie mendiami banglo ini bersama suami, Mustaffa Mahat dan empat anak mereka.

 

“Sebelum ini, kami mendiami unit kondominium di Sri Maya; atas tuntutan keperluan keluarga yang kian membesar, kami memerlukan lebih ruang. Lagipula, Rawang berdekatan dengan kaum keluarga sebelah suami menjadikan lokasi kediaman ini ideal buat kami,” jelas Nadia yang bekerja di Kuala Lumpur.

 

Banglo dibina tiga tingkat dengan lima kamar beradu, ruang utiliti, dapur, ruang tamu, ruang makan dan landskap luar. Kekal dengan struktur asal keseluruhan banglo, pemilik hanya menfokuskan pada bahagian tertentu di kediaman sebagai permulaan menata rias antaranya ruang tamu, ruang makan, dapur dan ruang membasuh baju.

See also
Pembukaan Semula Atelier Asnières dan Galeri Louis Vuitton.

 

“Putih, warm, cosy dan diselangi elemen hijau semulajadi adalah apa yang saya mahukan. Rujukan koleksi gambar di pinterest banyak mempengaruhi citarasa dan konsep yang diingini. Saya menggunakan khidmat pereka dalaman kerana tidak tahu cara mengakses barang-barang yang diperlukan,” sambung Nadia.

 

Nadia meletakkan kepercayaan pada pasukan pereka Zedya, daripada Dya Planner Sdn Bhd. Ruang tamu utama, ruang makan dan dapur berkongsi pelan lantai yang sama di aras dua banglo. Tanpa sebarang dinding pemisah, ruang tamu mengatur reka letak perabot dalam gaya konvensional. Sofa kuning Scandinavian, Blomma daripada Joy Design Studio memecah dimensi warna di kamar tamu. Meja kopi lutsinar, Ghost Table dibeli di Urban Culture mempamerkan citarasa moden eklektik penghuni.

 

Slide untuk lihat gambar. 

1 of 10
Use your ← → (arrow) keys to browse

 

Ruang tamu dalam gaya konvensional kontemporari memperagakan sofa kasual biru lembut dan sepasang kerusi berlengan kayu daripada Urban Culture.