Kediaman - Ritma Klasik Moden - Page 2 of 6 - Glam Malaysia

Kediaman – Ritma Klasik Moden

Adaptasi gaya klasik moden, pereka Mohd Noor mengadun keindahan ruang lebih 'bernyawa' dan berkarakter. Percaturan ruang kediaman diinspirasikan oleh ilham seni bina yang tercipta. Pereka bentuk dalaman, Mohd Noor dari Ruang Design mengutamakan fungsi seiring aspek dekorasi dalam mengungkapkan kehebatan ruang.

Slide untuk lihat gambar. 

2 of 6
Use your ← → (arrow) keys to browse

INTERAKSI RUANG

Struktur asal pelan lantai masih dikekalkan, binaan split level memisahkan ruang tamu dan ruang makan mendorong pereka mencipta visual dekorasi bermula dari pintu masuk utama. Di sini pereka seolah dicabar untuk mewujudkan interaksi antara setiap ruang dalam biasan klasik moden seperti impian empunya kediaman. Binaan siling tinggi satu kelebihan agar elemen pencahayaan dapat membiaskan mood ruang lebih bertenaga. Menurut pereka, perancangan projek diaplikasi dengan melihat keseluruhan latar belakang ruang. Proses ini turut bertindak sebagai manifestasi kepada skema reka bentuk yang ingin dipersembahkan.

“Proses menyiapkan projek kediaman ini mengambil masa lebih kurang empat bulan. Ini termasuklah fasa reka bentuk dan idea awal, kemudian mengkaji semula konsep dekorasi untuk menganalisa gaya yang bakal disajikan. Peracangan dan proses yang dimulai sejak November 2011 berjaya disiapkan sekitar bulan Mac 2012,” ulas pereka  yang sentiasa memastikan pemilik berpuas hati dengan hasil kerja yang disiapkan.