Perintah Kawalan Pergerakan? Ia bukan satu alasan!

Perintah Kawalan Pergerakan? Ia Bukan Alasan!

Pengumuman YAB Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin semalam telah banyak melegakan hati rakyat Malaysia secara umumnya. Namun tidak kurang juga ada yang mengeluh lantaran apabila Perintah Kawalan Pergerakan ini menuntut semua agensi kerajaan dan swasta diarahkan menutup permis selama dua minggu. Walau bagaimana pun, bukan bermakna anda tidak bisa melakukan kerja-kerja yang akan datang di rumah. GLAM berkongsi beberapa tip untuk anda kekal bersemangat dan aktif menyiapkan segala urusan walaupun dari rumah.

Kemas kini bahan kerja Perkara yang paling penting adalah akses. Jika syarikat anda menyediakan akses secara online itu adalah satu bonus. Akan tetapi jika perlu sebagai langkah extra, muat turun semua bahan-bahan penting berkaitan kerja di dalam pendrive agar anda bisa melakukan kerja walaupun sistem atas talian lumpuh.

 

Makan secara teratur Jika kopi adalah morning booster anda, nikmatinya dengan seketul donut setiap hari seperti biasa untuk memberikan ilusi anda akan pergi bekerja. Adalah penting bahawa donat bukan satu-satunya perkara yang anda makan sepanjang hari. Sesekali tukar ia dengan menu lain untuk mengelakkan anda dari muak. Malaysia kaya dengan pelbagai jenis menu sarapan, jangan pula selepas makan pagi anda terus lena!

See also
Rai Seisi Keluarga Dengan Makan Malam Bufet

 

Mesyuarat Peraturan pertama bekerja dari rumah adalah anda tidak perlu memakai seluar apabila ada panggilan persidangan video Zoom! Helah, mesyuarat  lain? Stay calm dan sentiasa tampak rapi walaupun anda mungkin tidak berada dalam zon berkerja.

Kekal Fokus Rumah pastinya menawarkan banyak gangguan, dari TV ke rumah kerja untuk kembali ke tempat tidur. Adalah lebih baik  anda mengasingkan diri sementera daripada kesemua gangguan ini agar kerja-kerja yang bakal dilakukan itu berjalan dengan lancar dan anda bisa menikmati kesemua jenis hiburan selepas itu.  Look, just because you’re being chaotic does not mean you don’t have tasks to accomplish and goals to meet. Set goals for yourself! Descend into madness!