Apakah Itu Topical Steroid Withdraw Yang Kini Di Alami Tengku Chanela Jamidah? - Glam Malaysia
Tengku Chanela Jamidah

Apakah Itu Topical Steroid Withdraw Yang Kini Di Alami Tengku Chanela Jamidah?

Topik berkenaan Topical Steroid Withdraw semakin mendapat perhatian setelah Tengku Chanela Jamidah membongkar masalah kesihatan yang dihadapinya kini. Ayuh kenali lebih dekat tentang penyakit kulit ini.

Topical Steroid Withdraw atau juga dikenali sebagai Topical Steroid Addiction atau Red Skin Syndrome ini sering di alami oleh mereka yang memiliki masalah kulit kering (eczema). Ianya terjadi kerana apabila seseorang itu berhenti menggunakan steroid selepas menggunakannya dalam jangka masa yang lama ataupun secara berlebihan dan kemudian terhasilnya kesan yang buruk selepas itu.

Seperti yang kini sedang di alami oleh Tengku Chanela Jamidah, yang kini menetap di Amerika Syarikat. Beliau juga berkongsi secara terang-terangan penyakit yang dialamninya itu bagi bertujuan untuk mendapatkan keprihatinan lebih masyarakat terhadap penyakit ini. Beliau turut bercerita secara terperinci bagaimana bermulanya serangan ruam di tubuh dan muka.

 

@tcjamidah

Fighting to survive this condition called Topical Steroid Withdrawals. It is not #eczema ❌🙅🏻‍♀️ #topicalsteroidwithdrawal #SkinHealing #NaturalHealing #EczemaRecovery #SteroidFree #HealthySkin #SkincareCommunity #MentalHealthAwareness #MindBodyHealing #HolisticHealing #selfcare #EmotionalWellness #MentalHealthMatters #AnxietyRelief #SelfLove #MentalHealthSupport #WellnessJourney #HealingJourney #HealthyMindset #MentalWellness #PositiveMentalAttitude #MindfulnessPractice #MentalClarity #InnerPeace #MentalStrength #MentalHealthWarrior #SelfDiscovery #thisisnoteczema #eczemawarrior

♬ original sound – T C Jamidah • Wellness

Apakah itu Topical Steroid Withdrawal (TSW) seperti yang di alami Tengku Chanela Jamidah ini?

1 of 2
Use your ← → (arrow) keys to browse

Ini biasanya dikaitkan dengan penggunaan steroid berpotensi tinggi, dan digunakan dengan kerap serta tidak digunakan pada kawasan kulit yang tidak sesuai seperti pada bahagian kulit yang nipis seperti pada bahagian muka juga kelamin.

Dalam satu kajian yang telah dijalankan, wanita dewasa yang mukanya mudah “naik merah“ atau “blush” mempunyai risiko yang lebih tinggi untuk mendapatkan kesan ini. Dan untuk pengetahuan anda juga, sebarang pemakaian sapuan steroid haruslah dilakukan dibawah pengawasan pakar dermatologi dan tidak seharusnya diamalkan untuk jangka masa lama tanpa berbincang terlebih dahulu bersama pakar.