Keberangkatan Permaisuri Qatar Sheikha Mozah Ke Malaysia Pukau Jutaan Rakyat Malaysia! Siapakah Beliau Yang Sebenarnya?

Personaliti

Keberangkatan Permaisuri Qatar Sheikha Mozah Ke Malaysia Pukau Jutaan Rakyat Malaysia! Siapakah Beliau Yang Sebenarnya?

1352

Beberapa hari yang lepas, Malaysia menerima kunjungan Pengerusi Yayasan Qatar bagi Pembangunan Pendidikan, Sains dan Komuniti (QF) dan Pendidikan Yang Penting (EAA), YAM Sheikha Moza Nasser ke Malaysia di Kementerian Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat di Putrajaya.

 

Foto: https://www.mozabintnasser.qa/en/moza-bint-nasser/biography

 

Foto: FB Kementerian Pendidikan Malaysia

 

Sheikha Moza yang juga permaisuri kepada Sheikh Hamad Khalifa Al Thani, bekas Emir Qatar, tiba di Malaysia pada Ahad lalu bagi lawatan khas empat hari ke Malaysia. Yang pasti kehadiranya berjaya memukau rakyat Malaysia dek kejelitaan dan kesantunan yang terserlah. (Sumber: Kementerian Pendidikan Malaysia)

 

Foto: FB Kementerian Pendidikan Malaysia

 

Foto: FB Dr. Mahathir bin Mohamad

 

Namun di sebalik motif kedatangannya ke Malaysia, ramai sebenarnya yang tertanya siapakah sebenarnya YAM Sheikha Moza Nasser yang khabarnya sering kali dijadikan idola dan tauladan buat kaum wanita di luar sana.

 

 

GLAM sempat menyelidik dan ini dia beberapa fakta menarik tentang dirinya.

 

3 of 8
Use your ← → (arrow) keys to browse

 

3. Antara penghormatan lain yang diterima Sheikha Moza adalah Carnegie Medal of Philanthropy dan Anugerah George Bush untuk Kecemerlangan dalam Perkhidmatan Awam pada tahun 2013. Pada bulan Jun 2009, beliau telah disenaraikan dalam Academie des Beaux Arts de l’Institut de France (Akademi Seni Halus Institut Perancis), anugerah berprestij buat mereka yang menghasilkan kesedaran tentang seni melalui pendidikan dan membantu mengembangkan hubungan artistik di peringkat antarabangsa. Pada tahun 2007, Sheikha Moza telah dianugerahkan Anugerah Chatham House yang berprestij atas sumbangan beliau memperbaiki hubungan antarabangsa.

 

Foto: https://www.mozabintnasser.qa

 

Your email address will not be published. Required fields are marked *