Expensive Divorce: Rumah Tangga Punah Diganti Wang - Page 10 of 10

Expensive Divorce: Rumah Tangga Punah Diganti Wang

Ikutan pengumuman perceraian pengasas dan CEO Amazon Jeff Bezos bersama isterinya MacKenzie Bezos minggu lalu, netizen mula membuat spekulasi tentang peruntukan yang bakal diterima oleh MacKenzie selepas ini.

 

Dengan nilai bersih sebanyak $137 bilion, perceraian Jeff dan MacKenzie Bezos bakal memecah rekod kes perceraian berprofil tinggi paling mahal dalam sejarah. Pihak umum pernah didedahkan dengan kos perceraian selebriti seperti Madonna, Paul McCartney, dan Tiger Woods yang memakan puluhan juta USD.

 

Senarai ini, walau bagaimanapun, menghimpunkan golongan elit yang bertarung hingga mencecah nilai ratusan juta untuk menyelesaikan kes perceraian mereka.

10 of 10

1. Alec Wildenstein dan Jocelyn Wildenstein, 1999 — $3.8 bilion

Selain dikenali sebagai “Catwoman” yang terkenal dengan pembedahan plastik, Jocelyn Wildenstein juga terkenal dengan kes perceraiannya bersama usahawan Perancis-Amerika Syarikat dan pengurus seni Alec Wildenstein pada tahun 1999. Selepas 21 tahun bersama, kedua-duanya membuat keputusan untuk bercerai. Hasil perceraian itu membuatkan Jocelyn menerim $2.5 bilion pada awalnya dan $100 juta untuk 13 tahun berikutnya.