#StayHomeWithGD - Resipi Sajian Kuih-Muih Klasik - Glam Malaysia

#StayHomeWithGD – Resipi Sajian Kuih-Muih Klasik

Memasuki minggu ketiga Perintah Kawalan Pergerakan (PKP), pasti ramai yang sudah semakin buntu dengan menu makanan yang perlu disaji pada keluarga. Kebanyakan mula mencari resipi mudah di internet bagi menghabiskan masa malah ada juga yang semakin rajin menyediakan sajian minum petang buat seisi keluarga. Kali ini GLAM Deko kongsikan dua sajian kuih klasik yang boleh anda cuba untuk hidangan minum petang. Selamat mencuba!

1 of 2
Use your ← → (arrow) keys to browse

Apam Gula Hangus

Bahan- Bahan

Dua biji telur

Satu cawan gula

Satu cawan air

Setengah cawan minyak

Dua sudu besar susu pekat

Dua sudu besar marjerin

Satu setengah cawan tepung serbaguna

Cara Menyediakan

  1. Masak gula pasir diatas api sehingga cair keperangan. Masukkan air dan kacau rata. Kemudian biarkan ia sejuk seketika.
  2. Sediakan pengukus dan panaskan.
  3. Pukul telur, susu, minyak bersama marjerin sehingga sekata. Masukkan gula hangus tadi dan teruskan memukul bahan berkenaan.
  4. Kemudian, masukkan tepung serba guna dan pukul sehingga adunan menjadi sebati.
  5. Masukkan adunan ke dalam loyang.
  6. Kukus selama 15 minit atau sehingga apam menjadi gebu.
See also
Pameran Art Basel Hong Kong Dibatalkan