Sajian - Pisang Karamel & Strawberi Bersama Sos Coklat - Glam Malaysia

Sajian – Pisang Karamel & Strawberi Bersama Sos Coklat

Perjalanan kulinari Dato’ Fazley bermula saat dia diumumkan juara Masterchef Selebriti Malaysia musim pertama. Kemahiran dan bakat dunia pastri dan manisan Fazley dipupuk oleh mentor yang juga juri Masterchef Malaysia, Chef Johari Edrus. “Dia menyatakan tidak ramai chef pastri dan manisan di Malaysia, terutamanya anak Melayu,” kata Dato’ Fazley. Beliau berbesar hati untuk berkongsi resipi pemanis mulut bersama GLAM Deko.

Pisang Karamel bersama Sos Strawberi Coklat

Bahan A

4 biji strawberi

2 biji pisang

30gm gula perang

30gm mentega

 

Bahan B

Sos Coklat

100gm coklat susu

80gm krim putar

 

Bahan C

Sos Butterscotch

40gm gula perang

30gm mentega

90gm krim putar

Secubit garam

1 batang biji vanila

Cara Menyediakan

  1. Cairkan mentega bersama gula perang di dalam kuali. Masukkan pisang. Sirakan sebelah pisang sahaja sehingga lembut. Keluarkan pisang dan biarkan sejuk.
  2. Panaskan krim putar. Masukkan coklat susu dan biarkan seketika agar coklat mencair. Kacau sehingga adunan sebati.
  3. Cairkan mentega bersama gula perang di dalam kuali. Kemudian, masukkan krim dan pukul adunan sehingga sebati. Tambahkan biji vanila dan garam.
  4. Hidangkan kesemua komponen secara kreatif.
See also
GLAM DEKO Jun/Julai 2014