7 Idea Corak Jubin Lantai

GLAM DEKO, Inspirasi

7 Idea Corak Jubin Lantai

2934

Selain ira batu buatan atau semulajadi sebagai motif, susun reka letak jubin atau lapisan kayu (laminate) mampu mencetuskan sensasi segar di kediaman. Teknik penyusunan jubin yang betul juga boleh mengubah dimensi sesebuah ruang. GD bariskan 7 jenis corak menarik sesuai untuk apa jua jenis konsep kemasan dinding dan lantai kediaman.

 

Running Bond

  1. Running Bond

 

Corak paling asas dan mudah untuk dipasang di kediaman. Sambungan jubin atau bata dilakukan di bahagian tengah jubin lantas membentuk akhir sambungan tidak sekata.

 

Harringbone-Floor-+-Versa-Tile-Wall-

2. Herringbone

 

Susunan blok segi empat tepat mengikut alur tulang ikan hering. Nisbah panjang blok kebiasaanya 2 : 1, 3: 1. Jika merancang menggunakan lantai berlamina, anda perlu menambah sebanyak 25 peratus kos dari kos sebenar. Ini kerana corak jenis ini membuatkan lebih banyak pembuangan papan.

 

Diaognal

3. Diaognal

 

Sama seperti susunan Running Bond, corak ini dimulakan pada sudut 45 darjah condong. Ini menjadikan persegi jubin atau kayu berbentuk berlian. Corak jenis ini sesuai untuk mengubah dimensi ruang kecil menjadi lebih besar.

 

basket-weave-tile-classic-on-interior-classic-9bcd51-cb08337e9aef77041b68f54ab2d1a616

4. Basket Weaves

 

Corak untuk menghiasi dinding dan lantai ini kelihatan seperti anyaman bakul. Sama seperti herringbone, corak ini menggunakan blok berbentuk segi empat tepat dan mudah untuk dipasang. Gunakan corak ini untuk cetusan gaya klasik era 1900-an dan cukup serasi digunakan bersama jubin batu seperti marmar.

 

c683xp-carrara-marble-target-pinwheel-mosaic-tile-gray-dots-polished

5. Windmill

 

Diilhamkan daripada pergerakan bilah kincir angin, corak ini dibentuk daripada susun atur 4 jubin segi empat sama digunakan untuk membentuk bentuk persegi yang besar diakhiri 1 jubin persegi kecil di tengah-tengah. Rupa jubin persegi ini sering digunakan di bilik mandi dan dapur. Corak ini sesuai menggunakan material jubin seramik atau porselin.

 

TL13819-TL14585-400x400

6. Versailles

 

Dirujuk sebagai corak Perancis atau corak modular, Versailles menggabungkan 4 saiz jubin berbeza; 8″ x 8″, 8″ x 16″, 16″ x 16″, dan 16″x 24″. Elegan dan anggun, corak Versailles sering dilihat di luar rumah menggunakan jubin batu seperti travertine.

 

a3b71ff98834f1fd10ff5872ae85d9c8

 

7. Pinwheel

 

Corak jubin lantai yang juga dikenali sebagai hopscotch. Seakan sama seperti Windmill, corak ini memerlukan saiz jubin lebih besar untuk mengelilingi jubin lebih kecil. Empat blok kecil diatur bertemu 4 penjuru 1 jubin persegi besar. Ini mewujudkan bentuk sama seperti satu roda pin berputar.

*sumber gambar Google.

Your email address will not be published. Required fields are marked *