Kiraan Benang Penentu Kualiti Cadar, Mitos atau Benar? -
Kiraan Benang Penentu Kualiti Cadar, Mitos atau Benar

Kiraan Benang Penentu Kualiti Cadar, Mitos atau Benar?

1 of 2
Use your ← → (arrow) keys to browse

“Yang mana satu patut saya pilih? Pastinya kiraan benang yang paling banyak!” – Soalan lazim ini sudah biasa anda tanya pada diri sendiri kala membeli cadar baru, bukan?

Apabila berbincang tentang kualiti cadar yang baik, mitos yang sering kita dengari adalah tentang kiraan benang. Kebiasaanya kiraan benang cadar terbaik adalah dalam lingkungan 200 hingga 800, malah ada juga yang melebihi 1,000. Kata orang, lebih tinggi kiraan benang lebih berkualiti cadar tersebut, tetapi adakah ia benar atau hanyalah mitos semata-mata?

Pada dasarnya, kiraan benang merujuk kepada bilangan benang mendatar dan menegak yang ditenun bersama-sama setiap inci persegi. Ini bermakna kiraan benang astronomi sebenarnya akan menjadi sangat berat, yang mana kurang ideal untuk cuaca Malaysia. Pembuat cadar yang tidak bertanggungjawab juga telah mengambil untuk menganyam benang berlebihan untuk memalsukan perkembangan benang. Ini sama sekali tidak mencapai matlamat mereka untuk membuatkan barangan ini lebih mewah, sebaliknya ia menjejaskan kualitinya.

Selayaknya, kiraan benang yang baik adalah di antara 300 hingga 500 (tidak mengira bahan) Kesempurnaan dan keseimbangan antara integriti struktur dan keselesaan yang lembut, ia adalah penanda helaian yang sangat baik dan sangat selesa walaupun selepas bertahun-tahun dipakai dan dicuci. GAIAS telah menyempurnakan ilmu di sebalik helaian bertahun lamanya dan amat berpuas hati dengan kiraan benang sebanyak 300!