Cabaran Hebat Hot Wheels Untuk Ibu Dan Anak

GLAM Junior

Cabaran Hebat Hot Wheels Untuk Ibu Dan Anak

595

Foto Tara Scoville

Teks: Yusairi Fitri
Gambar: Mattel Southeast Asia

 

Saya masih ingat bagaimana membesar dengan bermain permainan kereta dan secara perlahan-lahan mula menolaknya di atas tangan, lutut, membina laluan trek dari meja makan ke lantai. Dan teruja pabila meluncur laju ke segenap pelusuk laman dan jatuh dari tempat tinggi. Lalu terfikir, bagaimana saya tahu untuk melakukannya, sedangkan ia hanyalah sebuah kereta kecil yang bisa di tolak dan tarik sahaja. Dari situlah bermulanya  minat dan obses pada jenama Hot Wheels. Dari meluncur, tanjakan dan melompat, apa yang tidak menyeronokan?

 

Benar kata orang pemainan yang bersifat intelektual tidak hanya berlandaskan pada perlumbaan sahaja. Ia sebenarnya menguji, mengasah dan membolehkan kanak-kanak mencabar daya penakulan melalui proses pembelajaran. Ketahui lima kebaikan Hot Wheels buat minda anak anda:

 

  1. Menyelesaikan masalah : Apabila kanak-kanak bermain, mereka lebih bersedia untuk memikirkannya sendiri. Kreativiti meroboh, merangka dan membina semula landasan sehingga ia melakukan apa yang dia mahu. Proses ini membolehkan mereka belajar berfikir ke depan dan membuat perubahan yang diperlukan.
  2. Kerjasama : jika bermain bersama kawan mereka cenderung untuk mengagihkah tugasan secara bersama. "Kita harus meletakkannya di sini! Hei, bagaimana jika kita mencuba helah ini.” Semuanya lebih seronok dengan kawan dan bekerja bersama-sama ke arah matlamat bersama adalah anak-anak kemahiran harus belajar lebih awal!
  3. Kreativiti : Berbekalkan sekeping landasan lurus dan penyambung. Anak kecil tahun untuk menggunakan buku atau kotak untuk membuat tanjakan dan halangan. Laluan, halangan dan pelbagai lagi penerokaan yang menarik.
  4. Imajinasi : Imaginasi dan kreativiti saling berhubungan. Selepas memerah semua kreativiti untuk membina trek yang rumit, si kecil mula berimaginasi dengan menambah drama pada permainan mereka. Seperti patung haiwan kecil dan apa sahaja yang sesuai untuk digunakan. Pernahkah anda melihat seekor dinasor dinosaur kecil di belakang lori?
  5. Pendidikan :Tahukah anda bahawa Hot Wheels mempunyai kurikulum bebas yang sesuai dengan standard kebangsaan untuk matematik dan sains yang dikenali sebagai Speedometry? Ia membantu kanak-kanak menggunakan kereta, trek, dan barang-barang harian untuk mempelajari konsep seperti masa, cerun dan tenaga kinetik. Sungguh mengagumkan!

 

Lebih istimewa, rasa teruja itu masih berbekas sehingga di usia kini. Perkhabaran berlangsungnya satu acara eksklusif dari Hot Wheels pada 17 October lalu, membuatkan saya tidak melepaskan peluang untuk meneroka apa yang saya telah dijemput oleh Hot Wheel untuk menyaksikan sendiri kehebatan trek Hot Wheels dan perkongsian ilmu dari segi kreativiti kanak-kanak dan penerangan serba sedikit mengenai hukum fizik dalam permainan ini.

 

Dari kiri, Amy Hoo, Marketing Manager of Sunway Piramid, Shaine Wong, Tan Jacob, Dr Jezamine Iskander, Alessandra Jayne Iskander, Zander Xayne Iskander dan Ivan Franco, Country Manager Mattel Southeast Asia.

Hot Wheels Southeast Asia Epic Championship
 

Diadakan di LG2, Blue Concourse di Sunway Pyramid, pada 21 Oktober 2017, Little Hot Wheels challengers  berumur 5-12 tahun bersama dengan ibu mereka akan bersaing di akhir kejohanan. Pencabar kecil ini disenarai pendek dari carian di seluruh negara negara asal mereka di mana mereka diuji dengan kelajuan dan kecekapan yang dicatatkan.

 

Ujar Ivan Franco, Country Manager of Mattel Southeast Asia. “Tahun ini, Hot Wheels kembali untuk pengalaman kejohanan epik lain dengan aksi yang lebih besar dan berani untuk peminat kecil di rantau ini. It also provides a platform for moms to be a part of the championship to support and brave the journey with their boys. Pertandingan serantau pertamanya untuk pencabar kecil dari enam negara di Asia Tenggara seperti Singapura, Indonesia, Vietnam, Filipina, Thailand dan Malaysia untuk bersaing untuk gelaran juara Hot Wheels pertama dan Hot Hadiah roda sehingga USD 2,000. Setiap pencabar Hot Wheels perlu melalui tiga cabaran yang berbeza zon iaitu Zon Challenger, Zon Pembina Track dan Zon Loop Epic.

 

Sebagai memeriahkan lagi kehangatan pertandingan ini, Hot Wheels memperkenalkan tiga pemainan baru Milikinya hari ini dan nikmati pengalaman yang luar biasa bersama si kecil.

2 of 3

Hot Wheels Factory Raceway Track Set – MYR 199.90

Your email address will not be published. Required fields are marked *