Datin X: Kerenah Usahawan Kosmetik Timbang Kilo

Datin X & Korner Mak Datin

Datin X: Kerenah Usahawan Kosmetik Timbang Kilo

375

Ramai sudah orang yang Datin X kenal, daripada zaman makan gaji, sekarang sudah boleh kaut untung puluh dan ratus ribu dalam sebulan hanya dengan menjual gincu. Memang tabiklah pada mereka ini yang cukup gigih siang malam mempromosikan segala macam stail dalam media sosial hinggakan dengan Datin X sekali digasaknya suruh muat naik gambar dan tag! Kita memang perlu support bisnes kawan-kawan. Seronok bila sama-sama kaya, boleh pergi shopping trip ke Paris sama-sama. Tapi ramai juga yang pantang pegang duit banyak sikit. Mulalah rambang mata, tipu sana sini. Ambil kesempatan. Bila ditegur, mulalah muat naik segala macam surah di media sosial, segala jenis keterangan mengenai hukum hakam. Iyalah tu, kononnya teraniaya. Datin X memang meluat dengan watak-watak penunggang agama ni. Sudah terang-terangan buat salah, dia bersembunyi di sebalik tiang agama. Baling batu, sorok tangan!

 

Sembang kencang macam kaya tapi hakikatnya kaki putar alam. Sudah ramai yang sudah ditipunya. Ini Datin X mahu cerita mengenai seorang usahawan kosmetik timbang kilo. Dia memang sudah sedia senang, harta ibu bapa agaknya tujuh keturunan pun tak habis makan. Tapi entah mengapa nak jual produk kecantikan guna bahan murahan. Cari jalan pintas, guna nama keluarga untuk mempergunakan orang lain. Suka bermegah-megah, gemar mengarah suami sampaikan suami orang ibaratkan seperti lembu dicucuk hidung. Sendiri sudah kaya, serba ada tetapi masih sibuk mahu menyusahkan orang lain. Mengapa? Cheap thrill!

 

Dalam kes Erina, walau akaun bank ada juta-juta, tetap nak cipta jenama kosmetik sendiri guna supplier timbang kilo. Mahu ikut trend sekarang. Orang jual lipstick, dia pun mahu sama jual lipstick. Datin X dan teman-teman suspect si Erina ini cuma inginkan populariti. Kata kuat kerja, tapi dalam IG Story selang sejam update mengenai aktiviti bermalas-malasan di rumah, di shopping mall, di kafe dan restoran terbaru yang paling hip. Asyik nak tayang gaya hidup melepak dengan kelompok berduit, walau pun Datin X kurang pasti jikalau tuan punya badan sedar yang dia sebenarnya jadi bahan lawak jenaka. Setiap kali bertemu orang, Erina akan komplen sibuk dengan entah segala macam projek besar. Bila bercakap, dia cuba untuk bunyi seolah-olah dia pandai sangat. Oh please, people are not stupid. Entah apa-apa yang disebutnya.

 

Disebabkan mahu naikkan bilangan pengikut di Instagram agaknya, Erina juga gemar membuka pekung di dada. Habis semua kisah rumahtangganya dipaparkan dalam media sosial. Paling Datin X tidak tahan apabila dia mengadu perihal mertuanya. Tidaklah Erina menyebut nama, tetapi semua orang sudah sedia maklum. Kata Erina, mertuanya bermuka-muka, mata duitan dan suka kikis duit lakinya. Sesiapa yang mengenali si suami akan tahu yang orangnya agak pendiam dan selalu kena control dengan isteri. Kasihan melihatnya. Ikut sahaja isteri ke mana sahaja. Bila Erina mahu meniaga lipstick, dia juga terpaksa menebalkan muka ikut ‘jual’ lipstick.

 

“Kasihan suaminya, menumpang tuah isteri. Tapi tidak apalah kalau Erina lubuk duit. Pandai-pandailah dia jaga isteri. Dan sambil tu, minta ibu dan ayahnya kunci mulut sekali. Tidak perlulah nak cari pasal dengan menantu. Sekali dia berhenti ‘bayar gaji’ suami nanti macam mana? Terduduk sekeluarga nanti,” ujar Datin X. Balas teman, “Tapi I lagi menyampah dengan status-status Erina di media sosial. Dia buat macam dirinya isteri dan menantu mithali. Cakap pasal Tuhan, cakap pasal dosa orang. Macam dia seorang saja yang suci. Dia ada tengok tak diri sendiri di cermin? Dia sedar tak yang dia itulah yang sebenarnya con woman. Beria-ria kata produk suplemennya berkesan bagi kulit putih, padahal dia sendiri setiap minggu jumpa doktor untuk prosedur whitening!” bernasib baik tetapi macam mana pula ceritanya dengan anak kita nanti. Apa yang kita kena buat sekarang, saling tutup cerita terutama kisah dulu-dulu yang memalukan. Belajarlah untuk melupakan sakit hati dan lepaskan kesumat yang bersarang di dada.

 

Datin X sendiri tak berani nak komen lebih-lebih mengenai Erina. Takut-takut juga kalau terkena batang hidung sendiri mengenangkan kita semua pun sama-sama berniaga. Sebab sekarang ini begitu ramai perempuan ‘klon’ Erina yang memiliki mindset kampung. Penampilan berhijabnya langsung tidak melambangkan hatinya yang tidak berhijab. Hilang sudah rasa malu apabila mulutnya yang busuk itu membuka segala rahsia keluarga sampai mengaitkan orang luar. Gemar berpuak-puak, kemudian bawa mulut bagi orang sekeliling bertelagah. Gambar-gambar diri sendiri yang di muat naik semuanya posing memdada, liuk lentok macam anak remaja. Selepas tu ada hati buat FB Live semata-mata ingin meluahkan perasaan tidak puas hati. Rasa diri sudah popular ke?

 

Dipetik daripada GLAM Isu Oktober 2018.

Your email address will not be published. Required fields are marked *