Transisi Caitlyn Jenner Tamat Dengan ‘Sex Reassignment Surgery’

Berita

Transisi Caitlyn Jenner Tamat Dengan ‘Sex Reassignment Surgery’

82

Personality TV, pakar motivasi dan penerima medal Olimpik Caitlyn Jenner telah mengumumkan dalam memoirnya yang dia sudah menjalani gender reassignment surgery selepas dua tahun dia mengumumkan kepada seluruh dunia bahawa dia adalah seorang transgender.

 

Foto: David Crotty/PMC

Gender reassignment surgery (atau sex reassignment surgery) adalah pembedahan di mana seorang transgender memadankan rupa paras fizikal mereka (termasuk alat sulit) dengan jantina yang mereka identify as.

 

Jenner, 67, yang merupakan antara trasngender wanita terkenal di Amerika menajalani pembedahan tersebut pada bulan Januari 2017 dan membuat keputusan untuk mengumumkan perkara ini “so all of you can stop staring.”

 

Foto: David Crotty/PMC

“Pembedahan tersebut merupakan satu kejayaan, dan saya bukan sahaja merasa hebat malah bebas,” nyata Jenner di dalam memoirnya, The Secrets of My Life.

 

“Saya memberitahu anda perkara ini kerana saya percaya pada berterus terang. Jadi anda semua boleh berhenti memandang. Anda mahu tahu, jadi sekarang anda sudah tahu. Ini juga merupakan kali pertama dan terakhir saya akan membincangkan hal ini.”

 

Jenner menukar namanya kepada Caitlyn Marie dan jantinanya dengah sah pada Oktober 2016.

So stop asking, people!

Your email address will not be published. Required fields are marked *